Världens första internationella melodifestival – för hemlösa

Hemlösas internationella melodifestival arrangeras för att hedra de hemlösa under januari i Immanuelskyrkan i Stockholm. Initiativtagare är Kavian Ferdowsi, som själv varit hemlös.

Kavian Ferdowsi var tvungen och fly från Iran efter att ha konverterat från islam till kristendomen och kom då till Sverige, där han till en början bodde som hemlös. För 4,5 år sedan, fortfarande som hemlös, grundade han hemsidan hemlosa.se som nu satt igång en mängd projekt för att hjälpa hemlösa i Stockholm – bland annat Homeless International Melody Festival, som höll sin tredje audition på onsdagskvällen den 21 januari.

- Det är fantastiskt, och Jesus välsignade verkligen den här organisationen på ett bra sätt. Just nu har vi massa projekt på hemlosa.se, vi har uppfinnarteam som tillverkat en sladdhållare som vi säljer till förmån för hemlösa, vi har frukostutdelning kvarje morgon klockan sex, nio och tio. Vi har Hemlösas International Film Festival, vi har Hemlösas dag, - och nu har vi Hemlösas International Melody Festival – det är första gången det händer i världen!

56 uppträdande artister har anmält sig till auditionveckan, både genom att skicka in videor och genom att uppträda på plats. 16 av de tävlande är själva hemlösa, medan de andra som är med deltar för att hedra hemlösa. Veckan efter hålls det två semifinaler innan det är dags för finalen den 30 januari. Då är det ingen jury utan sms-röstning som avgör vem som vinner. Den vinnande låten blir utsedd till Årets hemlösas låt där 20 procent av intäkterna från försäljningen av låtar från festivalen går till artisten eller bandet som vinner tävlingen, medan 75 procent går direkt till att hjälpa hemlösa i Stockholm. De sista 5 procenten går till organisationen Made by homeless, den del av hemlosa.se som kommer att producera skivan.

På onsdagens auditionkväll tävlade tio artister samt två videoklipp som spelades upp för publiken. Genrerna varierade alltifrån svensk folkmusik och afrikansk sång till instrumentala pianostycken och ett uppträdande med fiol och harpa. Musiken varvades med känslosamma berättelser från de hemlösa om deras situation och juryn som bestod av standup-artisten Zinat Pirzadeh samt Linda Melin och Daina Andersson hade flera gånger nära till tårarna och berättade efter i stort sett varje uppträdande vilken känsla det var i sångerna och framförallt texterna. Det var en tävling som till den största delen handlade om hjärta och känslor, och där musiken och sången tilläts spela en sekundär roll.

Jakob Romeborn

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.