Utan församlingen ingen katastroffilm

- Jag hade nog inte suttit här idag om det inte varit för uppväxten i en liten församling på landet. Tidigt ansvar, bra vuxna förebilder och fostrad i en miljö där alla ska med – jag kan känna att det är därifrån jag har fått mitt skapande.

Det säger Olle Tholén och pustar ut efter en intensiv vecka som varit kulmen på nästan åtta års arbete – premiären på Crazy Pictures första långfilm Den blomstertid nu kommer.

Det är måndag eftermiddag i ett ödsligt industriområde i centrala Norrköping. Olle Tholén visar runt i ”tomteverkstaden”, en 1 400 kvadratmeter stor före detta svetsverkstad där filmkollektivet Crazy Pictures har inspelningsstudio, verkstäder, rekvisitaförråd, klipprum, kontor, musikstudio med mera. I lokalerna råder en organiserad oordning. På några ställen ligger travar med affischer för filmen Den blomstertid nu kommer som hade galapremiär i Norrköping och regelrätt premiär på Rigoletto i Stockholm veckan före midsommar där den togs emot med stående ovationer.

Filmen, som kallas ”Norrköpings första långfilm”, har fått genomgående goda recensioner och ligger i skrivande stund tvåa på biotoppen. Den är något så ovanligt som en svensk katastroffilm – Sverige utsätts för att angrepp på midsommarafton.

– Vi säger att filmen är en thriller, men den är också ett drama om relationer, säger Olle Tholén. Filmen har ett budskap men det är upp till tittaren att tolka den. Jag skulle nog säga att den handlar om att ta tag i det man har nu – man vet aldrig vad som händer i morgon.

Men låt oss ta det från början. Olle Tholén och några av hans kompisar gick på filmgymnasium i Norrköping. Efter gymnasiet, för tio år sedan, startade de ett bolag och började göra reklamfilm. De ledsnade ganska snart på det och började istället göra kortfilmer under rubriken Poesi för fiskar.

Filmerna har gjort succé på nätet där de setts 17 miljoner gånger.

– Vi ville uttrycka oss och delta i samhällsdebatten, säger Olle. Och från lek och skoj utvecklades en naiv idé som blivit vår affärsidé.

I dag har Crazy Pictures sju anställda som blir till cirka 20 när man filmar.

– Vi gör det mesta själva och har fingrar med i alla syltburkar. I kollektivet jobbar vi väldigt nära varandra. Vi har inga definierade roller, utan alla gör allt. Vi vill utmana det traditionella i filmbranschen. Därför står det i eftertexterna till Den blomstertid nu kommer Regi: Crazy Pictures, Produktion: Crazy Pictures.

I kollektivet har ingen sista ordet.

– Priset vi får betala för det är att allt tar tid. Det är mycket diskussioner och det ska bli konsensus varje dag. Det roligaste är att jobbet är så omväxlande och det svåraste är att vara en grupp där alla ska med – att hålla ihop och behålla glöden när det är 70-80 personer som tillsammans ska måla tavlan.

Olle tror att känslan för det kollektiva finns i hans, och flera av han kompisars, uppväxt och bakgrund i missionsförsamlingen i Vånga.

– Det var en liten församling med 50-60 medlemmar och en stor barnkull som växte upp tillsammans. Vi var ett tonårsgäng med kanske tio personer i kärnan och som 14-åringar anordnade vi stora event för över hundra personer i lilla Vånga.

– Att vi tidigt fick lära oss att ta ansvar och i princip fick göra vad vi ville tror jag har haft betydelse. Det kanske finns något i detta att många av oss har haft en frikyrklig uppväxt som gör att vi skapat ett kollektiv. Vi är fostrade i en miljö där alla ska med och därför är det viktigt för oss i dag att inkludera alla – vi gör ingen skillnad på folk och folk, alla roller är lika viktiga, säger Olle som i dag är aktiv i Korskyrkan i Norrköping.

Men åter till Den blomstertid nu kommer. Långfilmsidén hade funnits länge hos Crazy Pictures.

– Långfilm är det ultimata sättet att berätta. Jag älskar konceptet bio. Men när vi för åtta år sedan presenterade manus till filmen så sa alla att en sån film går inte att göra i Sverige. Det triggade oss!

– Vi ville också göra en östgötsk film – det har aldrig tidigare gjorts en film som skildrar Östergötlands landsbygd. Mycket av ”Den blomstertid nu kommer” utspelas i Vånga och det är många i missionsförsamlingen som har ett finger med i spelet, säger Olle och nämner att både församlingens ordförande och kassör har roller med repliker och att många Vångabor är statister.

– Man får ju utnyttja sitt kontaktnät! Vi har haft en budget på drygt 18 miljoner, så vi har fått trolla en del med knäna.

Just nu känner sig Olle Tholén lite ”punkterad”, men tankar på nästa film finns redan och även planer på att göra något engelskspråkigt tillsammans med Hollywood.

Men först blir det semester som börjar med Hönökonferensen.

– Men sen drar det igång igen. Man blir aldrig klar, men det är viktigt med ledighet för att hitta ny motivation, säger Olle Tholén.

Fakta: Film och inspelning

”Den blomstertid nu kommer – vi trodde aldrig det skulle hända oss”

I rollerna bl a Jesper Barkselius, Christoffer Nordenrot och Lisa Henni

106 inspelningsdagar

1 200 statister

18,5 miljoner i budget som finansierats av bl a fans på Kickstarter, SF, Svenska Bio och Norrköpings filmfond

Filmen är redan såld till 70 länder

Jan Hultman

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.