USA:s statsapparat stängs

Majoriteten i USA:s senat säger nej till en uppgörelse som skulle förhindra att federala myndigheter stängs ned. USA:s statsapparat står därmed utan pengar, bland annat till löner till federalt anställda. Vita huset skyller nedstängningen på demokraterna, medan demokraterna säger att allt är Trumps fel.

En nedstängning innebär att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses samhällsviktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön. Regering, försvar och polis kommer inte att beröras. Vid tidigare nedstängningar har nationalparker och museer stängs, men den här gången planerar myndigheterna att hålla en del av dem öppna, säger Vita husets budgetchef Mick Mulvaney. Han tillägger att det kan hända att det inte finns någon som kan plocka upp skräpet.

 

Får lön retroaktivt

Sedan 1990 har USA:s statsapparat stängts ned fyra gånger eftersom kongressen inte kunnat enas om budgeten. Senast var 2013, och då fick över 800 000 myndighetsanställda stanna hemma utan lön under en två veckor lång nedstängning.

Vid tidigare påtvingade permitteringar har de anställda fått ut sin lön retroaktivt när en budgetuppgörelse väl har nåtts. Men för många hushåll kan det bli tufft om nedstängningen drar ut på tiden. Vid det två veckor långa stoppet 2013 var runt 800.000 federalt anställda permitterade utan lön. I år väntas runt 850.000 anställda drabbas enligt AFP.

För vanliga medborgare kan det innebära att de inte kan få ut ett nytt pass, en vapenlicens eller federala bidrag av olika slag.

Däremot kommer posten att delas ut, flygledare och poliser fortsätter jobba och skolor och sjukhus drivs vidare som vanligt.

Ingen sophämtning

Invånare i huvudstaden Washington riskerar att drabbas extra hårt eftersom stadens budget finansieras av kongressen. Till exempel tvingas sophämtare och gatustädare att sluta arbeta och bibliotek hålls stängda, enligt AFP.

President Donald Trump har pressat på för att få demokraterna att gå med på ett republikanskt förslag till en tillfällig förlängning av budgeten. Han skriver i ett inlägg på Twitter att en nedstängning ”blir förödande för vår militär... något som demokraterna bryr sig mycket lite om”.

Samhällsviktiga funktioner berörs ej

Men militären, liksom tull och gränsbevakning, tillhör de delar som anses samhällsviktiga och kommer fortfarande att vara i funktion – även om soldaterna eventuellt inte får ut sin lön under nedstängningen. Ett stort antal civilanställda i Pentagon kommer att stanna hemma.

Taggar:

Donald Trump

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne