Unikt fredsutspel under påvens Mellanösternresa

Påven Franciskus lämnade på måndagskvällen Israel under pompa och ståt efter sitt historiska tredagarsbesök i Mellanöstern. Under sin vistelse gjorde påven ett unikt fredsutspel och bjöd in både den israeliske presidenten Shimon Peres och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas för samtal i Vatikanen-

Påvens resa till först Jordanien, sedan Västbanken och Israel har väckt uppmärksamhet. Han gjorde flera oplanerade stopp, bland annat vid ett minnesmärke för terroroffer.

- Jag ber för alla offer för terrorism. Snälla, ingen mer terrorism, sade han enligt Reuters.

Det var den israeliske premiärministern Netanyahu som bett om stoppet efter att Franciskus dagen innan klivit ur sin bil för att be vid den betongmur som skiljer Israel från det ockuperade Västbanken. Palestinierna såg det besöket som ett tydligt budskap.

Påven besökte också två av Jerusalems mest heliga platser, Klippdomen och den intilliggande Klagomuren.

Under sin vistelse bjöd han in både Peres och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas till en gemensam fredsbön i Vatikanen. 

Ett unikt fredsinitiativ som både Shimon Peres och Mahmoud Abbas tackat ja till.

Efter en utomhusmässa med 8000 gudstjänstfirare vid Födelsekyrkan i Betlehem, fortsatte påven med  helikopter till Jerusalem för att möta Bartholomeus I, den ortodoxe patriarken av Konstantinopel för att fira 50-årsminnet av mötet mellan katolska och ortodoxa ledare som fick slut på 900 års splittring mellan det två kyrkorna.

Många kristna hade samlats för att få en glimt av påven men uppger I ett brev att de slagits och motats bort av israelisk polis.

I brevet, som är underskrivet av kristna samfund och organisationer i Jerusalem  understryks att de kristna i Jerusalem uppgick till 24 000 före 1967. Idag är man färre än 9 000.  

Sändaren   TT-AFP-Reuters)

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne