Unik butik för tunna plånböcker

Idag tisdag den 8 december öppnar Nordens första sociala supermarket, Matmissionen, i förorten Rågsved utanför Stockholm. Men den i grunden goda tanken har stött på kritik. Främst talas det om potentiell stigmatisering av ekonomiskt utsatta människor.

— Under ett år har drömmen om den här butiken legat och närt till sig, säger Stadsmissions Marika Markovitz till Sändaren. Det är Stadsmissionen som står bakom satsningen.

Hyllorna är fyllda med tandkräm, grönsaker och frukostflingor. Ja, allt det där som finns i en vanlig livsmedelsbutik. Men det som utmärker Matmissionen är att bäst före-datumet är passerat, vilket innebär att bananerna kan vara bruna och förpackningarna trasiga.

— Vi säljer ingenting som har passerat sista förbrukningsdag, men däremot produkter som passerat bäst före-datum. Det är skillnad. Sedan kommer vi att smaka och lukta på det vi säljer också, för att se till att det är tjänligt, säger Marika Markovits.

Målet är att skapa en både ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Men för att kunna handla med en rabatt på 70 procent så behöver kunden vara registrerad, ha bevisat att han eller hon är i behov av ekonomisk hjälp. Marika Markovits berättar att de fått kritik för att Matmissionen skulle kunna orsaka en stigmatisering av ekonomiskt utsatta människor.

— Vi har funderat på det själva sedan länge, och övervägt hur vi ska undvika den faran, säger hon.

För att undvika stigmatisering har man därför beslutat att alla människor, inte bara de registrerade, ska kunna handla i butiken — men de oregistrerade till ordinarie pris.

Att registreringen inte sker i butiken, utan i Stadsmissionens lokaler eller hos Frälsningsarmén, ser Marika som positivt. Det betyder att människor inte måste visa upp sin pengabrist på offentlig plats.

Men tror du verkligen att oregistrerade kommer att handla här?    — Jag hoppas att de som vill göra en insats för miljön kommer hit. Vi behöver mycket kunder så att det inte blir svinn från den här butiken, säger Marika Markovitz.

Initiativet har fått stark kritik från flera akademiker, bland annat Sune Sunesson, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, och Ursula Berge, akademikerfackets samhällspolitiska chef. ”Om det ges ett alternativ att du kan handla på Stadsmissionen för lägre pris, kommer det långsiktigt att påverka vad ersättningsnivån ligger på” säger Ursula Berge till tidningen Arbetaren, och syftar då på ersättningsnivån för socialbidraget.

— Om en kommun gör så tror jag att de kommer att möta kraftfull kritik. Sedan kommer det att vara svårt för dem att mäta en dagskassa utifrån våra produkter eftersom vårt utbud ständigt kommer att förändras, säger Marika.

De boende i området kring den nyöppnade butiken har delade åsikter. — Både jag och min sambo uppskattar det här initiativet. Jag gillar att butiken gynnar dem som har det mindre välbeställt. Jag bor nära och kommer absolut att komma hit för att handla, säger Malin Sandstedt, 54 år, boende i Rågsved.

Lennart Gentin, 84, är inte alls lika upprymd.

— Jag gillar inte att butiken hamnat precis här. Det är ju bostadsrätter på båda sidorna om den. Det vore bättre om den öppnades närmare centrum där det är fler som behöver den. Sedan är det svårt för pensionärer att gå så långt för att handla. Jag kommer inte handla här, det är inte min kopp te alls, säger Lennart Gentin.

Nu återstår det att se om butiken kommer att gå lika bra som sociala supermarkets i Österrike.

 

 

Lukas Lind

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.