UKÄ tillstyrker doktorsexamen till THS

Universitetskanslerämbetet föreslår regeringen att Teologiska högskolan Stockholm får tillstånd att utfärda licentiat- och doktorsexamen inom området teologi/religionsvetenskap.

Universitetskanslerämbetet (UKÄ)  instämmer i de sakkunnigas bedömning att Teologiska högskolan Stockholm (THS) "har de förutsättningar som krävs för att ge en examen på forskarnivå. Utbildningen uppfyller kraven i högskolelagen

och de examensmål som anges i högskoleförordningen”. Därför bör regeringen ge THS tillstånd att utfärda licentiat- och doktorsexamen inom området teologi/religionsvetenskap, enligt UKÄ.

 

THS:s rektor Owe Kennerberg säger att det är ett mycket glädjande besked och ytterligare bevis på den kompetens och den kvalitet som högskolan har byggt upp genom ett långsiktigt målmedvetet arbete.

 

- Den kristna kyrkan har i vår västerländska kultur varit med och byggt upp utbildningsväsendet genom klosterskolor, katedralskolor och så småningom universitet, där teologi var ett av huvudområdena. Teologin tappade mark under en period i Sverige, samtidigt som kunskap om religion har blivit allt viktigare för att förstå vår samtid. Religion är en faktor i allt från pågående konflikter i Mellanöstern till sociala förändringar i dagens Sverige. 

 

Owe Kennerberg säger att THS har bevisat att en fri aktör kan ha en kompetens som mycket väl matchar de stora lärosätena och samtidigt vara ett viktigt komplement till de statliga högskolorna och universiteten. 

 

- THS står nära och kan samspela med civilsamhället på annat sätt än de statliga högskolorna och är därför en viktig faktor i att bygga ett samhälle som håller samman, där t ex kyrkorna också spelar en ibland avgörande roll, säger han.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.