Två pastorer i månaden får gå

Varje år sägs flera anställda i Equmeniakyrkans församlingar upp från sina tjänster. De flesta på grund av att församlingarna fått försämrad ekonomi. Andra får sluta som en följd av konflikter. Två församlingsanställda – de flesta pastorer - sägs upp från sina tjänster varje månad enligt Vision ekumeniska, som organiserar anställda i flera samfund. I Equmeniakyrkan rör det sig om fem-sex personer per år.

— Och då räknar vi bara dem som vänder sig till oss och ber om hjälp i förhandlingarna med sina arbetsgivare, säger Thomas Dahl. ordförande i Vision ekumeniska.

Det behöver inte ligga en konflikt bakom uppsägningen. Vanligare är att församlingar som kämpar med sin ekonomi inte har råd att ha kvar sin pastor, åtminstone inte på heltid. I sådana fall fattas ofta överenskommelser i samförstånd med arbetsgivare och anställda.

— Men vi blir allt oftare inkopplade i fall där församling och anställda inte jobbar bra tillsammans, säger Thomas Dahl.

Många församlingar har inte tillräcklig kunskap om vad arbetsgivaransvaret innebär. Det märks särskilt i konfliktsituationer, säger Lars Dicander på Arbetsgivaralliansen som organiserar de flesta frikyrkliga arbetsgivare.

— Församlingarna har en demokratisk uppbyggnad som kan bli lite otydlig när det gäller personalhantering. Det är tjusigt med församlingsråd och demokrati, men inte när det kommer till arbetsgivarfrågan. Man ska inte ha stormöten med församlingen för att diskutera missnöjet med en anställd.

En strikt tillämpning av arbetsmiljölagen, som gäller alla arbetsplatser och reglerar skyldigheter både för arbetsgivare och arbetstagare, innebär att det är styrelsen som har arbetsgivaransvaret och att frågan inte får tas till församlingen för diskussion.

— Naturligtvis måste styrelsen ha en känsla för vad församlingen tycker, men det blir fel om man ägnar sig åt vad vi brukar kalla ”åsiktsshopping”, det vill säga att man diskuterar frågan med alla.

Lars Dicander har arbetat sedan 2009 i Arbetsgivaralliansen och har kunnat notera en ökad medvetenhet om arbetsgivarrollen. Även Thomas Dahl säger att det fackliga intresset hos församlingsanställda har ökat.

— Det hör samman med insikten om att deras arbetssituation snabbt kan förändras. Många känner inte att de får uppskattning för sitt hårda arbete och man är rädd att förlora jobbet på grund av neddragningar.

Margareta Smedberg Andersson, personalchef i Equmeniakyrkan, uppmanar församlingar att vara med i Arbetsgivaralliansen och anställda att vara fackligt organiserade. Om det blir är en konflikt som leder till uppsägning så kan det vara svårt för parterna att sköta detta på egen hand.

— Det är svårt om det finns ett bristande förtroende för en anställd, men man kan inte säga upp människor hur som helst.  Ideella arbetsgivare är inte alltid proffs på anställningsfrågor och därför är det bättre att söka hjälp.

Det är viktigt hur känsliga personalärenden sköts i församlingen, säger hon. Även om arbetsgivaransvaret ligger hos styrelsen måste den lyssna in vad församlingen tycker, men samtidigt vara klar över att beslutet ligger hos dem.

— Om församlingen blir missnöjd med detta och förtroendet för styrelsen blir naggat i kanten, så får det bli en senare fråga. Personal-
ärenden kan inte behandlas demokratiskt i församlingsmöten, säger hon.

Innan det går så långt som till en uppsägning måste alla andra vägar prövas, menar Margareta Smedberg Andersson. Ett sätt är att söka hjälp och stöd av de regionala kyrkoledarna i vars roll detta ansvar ligger.

 I region Väst finns 160 Equmeniaförsamlingar. Tomas Hammar har under sitt första år som regional kyrkoledare blivit kallad till fyra—fem av dem där församling och anställd kommit fram till att det bästa är att skiljas åt.

— Det är ofta en komplex situation och behöver inte alltid handla om en öppen konflikt. I en del församlingar tycker man att pastorn stannat för länge.  Pastorn å sin sida kanske har sökt många tjänster som han eller hon inte fått.

Tomas Hammar menar att missnöjet ofta tillåts bli för stort innan arbetsgivaren reagerar. Man pratar om den anställde, men inte med honom eller henne. 

— Som styrelse har man ett ansvar att ta tag i sådana frågor och se vilka möjligheter det finns till förändringar så att det inte behöver bli en konflikt. Här kan vi som region hjälpa till med stöd och rådgivning genom att till exempel erbjuda en handledare.

Han ser ett stort behov av utbildning för församlingsstyrelser som både ska vara ett andligt ledarskap men också ha ett arbetsgivaransvar.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne