Tusentals i manifestation för förföljda kristna

”En kristen civilisation håller på att utplånas. Våldet måste stoppas”. Det sa EU-ministern Birgitta Ohlsson när hon i söndags som en av många talade på Medborgarplatsen i en demonstration för de kristna som förföljs och flyr för livet i Irak.

Demonstrationen som samlade tusentals personer arrangerades av "Kommittén för Mellanösterns Kristna", där alla kristna kyrkor i Mellanöstern är representerade. Bland talarna fanns ärkebiskop för syrisk-ortodoxa kyrkan, Benjamin Atas och tillika ordförande för Sveriges kristna råd samt generalsekreterare Karin Wiborn.

Även flera svenska ministrar deltog och uttryckte sin avsky för den pågående förföljelsen av den kristna minoriteten.

”Den här konflikten har hamnat i skymundan tyvärr. I det långa loppet måste assyrierna få självstyre på Nineveslätten i norra Irak, men nu handlar det akut om att stoppa våldet. USA, EU och andra länger måste trycka på så att frågan lyfts. Det här handlar om en hel kristen civilisation som kan utplånas, och det får inte ske”, sa bland annat EU-minister Birgitta Ohlsson.

 

Fakta: Förföljda

Omkring 50 000 yazidier har tagit sin tillflykt till Sinjarberget i norra Irak, efter att ha flytt från milisrörelsen Islamiska staten (IS). Där har yazidierna varit avskurna från både mat och vatten.

Yazidierna är en religiös grupp som i Irak finns främst i den norra delen av landet. Det finns både kurdisk- och arabisktalande yazidier. De förföljs av främst extrema islamister som betraktar dem som avfällingar från den rätta läran, och många har tvingats konvertera till islam.

Ingen vet hur många yazidier som finns i Irak, deras antal uppskattas till allt från 70 000—500 000. Minority Rights Group International har redan före Islamiska statens frammarsch varnat för att yazidierna riskerar att utplånas i tysthet.

Yazidismen är en förislamisk religion med rötter i det gamla Persien, och har inslag av både islam och kristendom.

Källa: TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.