Troendedop ökar i Equmeniakyrkan

Trenden med fler barnvälsignelser än barndop sig även för 2016 med 240 barndop och 361 barnvälsignelser. Antalet troendedop ökade kraftigt under samma tidsperiod – från 362 till 561 – delvis beroende på att många nysvenskar låtit döpa sig.

Betlehemskyrkan i Sundsvall toppar statistiken över antalet döpta med 60 troendedop under 2016. I år har redan 18 personer döpts. Pastor Bodil Eriksson berättar om att hon fått döpa många konvertiter men också flyktingar som blivit kristna i sina hemländer, men inte kunnat döpas på grund av förföljelser.

– Många har frågor om dopet och därför blir undervisningen om dop central i vår församling. Vi vill att de ska förstå vad dopet innebär och har därför dopklasser och samtal under en längre tid med dem som vill döpas.

Bodil Eriksson har sett att många av dem som döpts vuxit i sin tro, fått en större frimodighet och förvandlade liv. Till exempel Haroun Kahlili på bilden härintill:

– Han är i dag väldigt stark och frimodig i sin tro och hjälper många i flera församlingar. Han var tidigare mycket rädd. Hans väg till tro började med att hans kompis fick ett sms med ett bibelord i Afghanistan. Han trodde på Jesus och Jesus var med honom mycket konkret under flykten över Medelhavet och i Ungerns skogar. Han har ett fantastiskt vittnesbörd.

– De berättar om detta för sina vänner och familjer och det har skapat intresse hos flera. Gud gör definitivt något nytt och stort i vår mångkulturella gemenskap, säger hon.

I Furuhöjdskyrkan i Alunda har man haft missionsbefallningen som tema under ett par år. Förra året var dopet i centrum, vilket kan ha bidragit till att 23 personer lät döpa sig.

– Jag tror att dopet ibland kommer i skymundan i våra församlingar. Nu har vi lyft upp det i förkunnelse och bibelstudier och ställt frågor som vad är dopet och varför är det viktigt. Det har varit viktigt för hela församlingen och samtidigt uppmuntrande att få se hur människor förändras  till att bli mer helhjärtade i sin tro, säger Lasse Levén.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.