Tre döda vid misstänkta attacker i Frankrike

Tre personer har dödats och två skadats i tre separata misstänkta terrorattacker i södra Frankrike, uppger säkerhetskällor för AFP. Enligt de senaste uppgifterna ska en gärningsman nu vara skjuten,

Klockan 11.15 tog sig en man in på stormarknaden i staden Trèbes i södra Frankrike och skott avlossades. Enligt poliskällor ska två ha dödats på stormarknaden och ett dussin skadats. Enligt franska inrikesdepartementet är en person allvarligt skadad.

Tidigare på dagen har en person skjutits till döds i den närliggande staden Carcassonne. I Carcassonne besköts även fyra civilklädda kravallpoliser som var ute på en joggingtur, en av dem skadades i axeln. Man tror att det är samma gärningsman bakom skjutningarna i Carcassonne som tog  gisslan i Trèbes.

Enligt AFP hittades bilen som kördes vid skottlossningen mot poliserna i Carcassonne på stormarknaden i Trèbes parkering. Det är mindre än 10 kilometer mellan Carcassonne och Trèbes.

Det förekommer olika uppgifter om gisslansituationen fortfarande pågår. Enligt tv-kanalen France Info finns 200—300 poliser och gendarmer på plats.

Enligt källor till AFP har den misstänkte gisslantagaren identifierats och det uppges att säkerhetstjänsten sedan tidigare har haft ögonen på honom som potentiell extremist.

Gisslantagaren uppges säga att han bekänner sig till jihadiströrelsen IS och kräver att Salah Abdeslam, som misstänks för delaktighet i terrordåden i Paris i november 2015 då 130 människor dödades, släpps fri, rapporterar Reuters med hänvisning till tv-kanalen BFM.

Franska åklagare rubricerar det hela som ett terrordåd.

- Insatsen är inte avslutad. Åklagarmyndighetens särskilda antiterrorstyrka har involverats Det handlar om ett terrordåd. Gérard Collomb (inrikesminister) är på väg till platsen. För min del så förkortar jag min resa till Mulhouse för att återvända till Paris och stanna nära presidenten, säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe./

TT-AFP-Reuters


Fakta: Attacker i Frankrike

I januari 2015 dödades tolv personer i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer då en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet med al-Qaida respektive IS.

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna, som var de dödligaste någonsin i sitt slag i Frankrike.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

I april 2017 — bara några dagar före första omgången i det franska presidentvalet — klev en man ur sin bil på paradgatan Avenue des Champs-Élysées i Paris och öppnade eld med automatvapen. En polis sköts ihjäl och ytterligare två skadades. IS tog på sig dådet.

I augusti 2017 körde en 36-årig man på sex franska soldater i Parisförorten Levallois-Perret. Två av soldaterna skadades allvarligt.

 

I oktober 2017 knivmördades två kvinnor av en man vid järnvägsstationen i Marseille. Mannen ropade enligt poliskällor "Allahu akbar" (Gud är större) medan attacken pågick.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.