Torsten Åhman kritisk till mirakelpredikant

I TV4-programmet Kalla Fakta granskades i går den kringresande mirakelpredikanten Jens Garnfeldts metoder. Torsten Åhman, pastor i Equmeniakyrkan, uttalade stark kritik mot vad han menar är ren manipulation.

 

 

I Kalla Fakta fick Jens Garnfeldt bli representant för hela den snabbt växande karismatiska rörelsen i världen. Tittarna fick bevittna helandemöten med extatiska människor, människor som faller och pastorer som skriker. Mest uppseendeväckande är det att Jens Garnfeldt befaller cancersjukdomar att lämna människors kroppar och förklarar dem som friska.

Torsten Åhman, tidigare riksevangelist i Equmeniakyrkan, säger att han inte är emot bön för sjuka. Han vet vad bön kan betyda när någon är sjuk.

-        Det är fusket, lögnen och manipulationen i Guds namn jag är emot. Ingen kan förneka att sådant förekommer, säger han.

På sin blogg (www.utanh.se) ger Torsten Åhman flera exempel på så kallade helandepredikanter som senare erkänt att de lurat sina åhörare med påstådda under. ”Det är också vanligt att evangelisten utan någon undersökning, utan röntgen eller andra instrument, utan prover, och utan medicinsk utbildning säger: Du är helad”, skriver han.

-        Utöver det som är så ohyggligt, att vara i en nedbrytningsprocess, så blir man också utlovad ett helande av denne gudsman, men blir inte frisk. Alltså håller inte min tro. Det är den verkligt allvarliga sidan och det gör att jag blir så upprörd, sa Torsten Åhman i programmet.

Kalla Faktas reportrar ifrågasätter den starka betoningen på pengainsamlingen i Jens Garnfeldts möten, men han vägrar att svara på sådana frågor.

-        När pengar är inblandade och när helande blir showbusiness, då är det precis som att Gud vänder ryggen till det hela. Men människor låter sig lockas och bedras, säger Torsten Åhman.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag resonerar så här om under: En nyrik som läser Magdalena Ribbings ”Vett och etikett” från pärm till pärm och följer alla regler slaviskt – han/hon uppfattas som dödstråkig. En person som alltid struntar i alla uppföranderegler – den är bara ett irriterande skoskav. Gentlemannen följer etiketten för det mesta, just för att någon enstaka gång kunna bryta mot den med finess, för att få fram ett budskap. På samma sätt är det med under: En värld helt utan under, avmytologiserad med teologen Rudolf Bultmanns bultsax som klipper bort allt övernaturligt – den är platt och hopplös. En värld där det händer under jämnt och ständigt – det blir en magisk värld, rena Harry Potter, fullständigt oförutsägbar och otrygg. Ingriper Gud föredrar han att göra det inom ramen för sin egen skapelse, naturlagarna, som när vinden blåste bort vattnet i havet, så israeliterna kunde fly från farao, Men – någon gång bryter Gud mot etiketten och låter undret ske – inte som självändamål, men för att bryta vägen!

 

Till minne

Söndagsservice