THS får nej till fler utbildningsplatser

Regeringen beviljar inte Teologiska högskolan i Stockholm de 100 nya utbildningsplatser som man äskat om för att kunna starta en akademisk prästutbildning för ortodoxa kyrkan. - Det är omöjligt att förstå hur regeringen resonerar både ur såväl integrations- och utbildningspolitisk synvinkel, säger rektor Owe Kennerberg.

THS har inlett ett samarbete med de ortodoxa kyrkornas utbildningsinstitut Sankt Ignatios som skulle inneburit att prästerna för alla ortodoxa immigranter i Sverige skulle kunna utbildas i landet. Dessutom skulle de läsa tillsammans med studenter som studerar för att bli präster i Svenska kyrkan, pastorer i olika frikyrkosamfund eller läser programmet för mänskliga rättigheter.

Men ansökan om 100 nya utbildningsplatser tillstyrks inte i höstbudgeten och nu riskerar projektet att behöva avslutas.

- Man kan inte förstå hur regeringen resonerar. Genom immigrationen kommer det inom de närmaste  åren finnas ett skriande behov av ortodoxa präster utbildade inom den svenska högskolan, säger Owe Kennerberg.

Mikael Hjälm, dekan i Sankt Ignatios, är lika upprörd. Beslutet innebär att ortodoxa kyrkan måste fortsätta importera lärare som varken kan svenska eller har kunskap om det svenska samhället och svensk demokrati. Det är helt absurt att en ortodox präst ska behöva ha tolk för att tala för en församling där merparten talar svenska.

- Regeringen och svenska myndigheter glömmer att det inte bara är muslimer som flyr från Mellanöstern. De kristna som kommer hit behöver få stöd för att lära sig förstå sin bakgrund och ge en bra grund för återvändande.

Den resursförstärkning som THS äskat om handlar om så lite pengar att de inte borde påverka regeringens övriga satsningar, säger Michael Hjälm. Men att ge THS förstärkning skulle ge signaler om att man bryr sig om de kristna från Mellanöstern säger Mikael Hjälm.

Man räknar med att över 400 000 människor i landet har östkyrklig kulturell bakgrund. Det innebär att det förmodligen finns betydligt fler ortodoxa än katoliker i landet. Owe Kennerberg tycker att det då är märkligt att regeringen tidigare beviljat motsvarande 100 utbildningsplatser till Katolska kyrkans prästutbildning, men alltså inte är beredd att ge en enda till de ortodoxas utbildningsinstitution.

Kristian Brangenfeldt, pressekreterare vid Utbildningsdepartementet, säger att regeringen i höstbudgeten har prioriterat lärar- och förskollärarutbildningarna utifrån den omfattande lärarkrisen och att det därför är flera högskolor som har fått avslag på begäran om ytterligare anslag.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.