Teologisk kommitté ersätts av råd

Vem ska arbeta fram innehållet i Equmeniakyrkans teologi? Kyrkoledningen eller en arbetsgrupp tillsatt av kyrkostyrelsen? Frågan är aktuell sedan teologiska kommitténs medlemmar meddelats att kommittén kommer att upplösas i sin nuvarande form.

Kyrkostyrelsen tillsatte teologiska kommittén 2012. Tanken var att kommittén skulle vara ett stöd för kyrkostyrelsen och kyrkoledningen. Sedan dess har den engagerats för en rad uppdrag där teologiska frågor diskuterats, bland annat tro, dop och gemenskap, missionssyn, liturgisk klädsel och ekumenisk överenskommelse med Svenska kyrkan.

Equmeniakyrkan är nu inne i en annan fas där det behövs mer av formation och fördjupning när det gäller innehållsfrågor, enligt biträdande kyrkoledare Sofia Camnerin.

– Det andliga ledarskapet ligger ytterst på kyrkoledningen, men vi behöver fortsatt hjälp från andra teologer med input och för att få frågor belysta, säger hon.

Det förslag som kyrkostyrelsens AU ska behandla nu på måndag innebär att den nuvarande teologiska kommittén ersätts av ett teologiskt råd, som alltså inte bedriver ett självständigt långsiktigt arbete. Istället är rådet tänkt att fungerar som sakkunniga inom olika områden och skulle därmed fungera som ett bollplank för kyrkoledningen, som kyrkoledarna ska kunna kalla in vid behov 

Sofia Camnerin tycker att det finns en spretighet i organisationen som den hittills sett ut och tror att den nya modellen kan komma att fungera bättre.

– Det har varit en svårighet att teologiska kommittén arbetat på kyrkostyrelsens mandat när vi samtidigt vill att det operativa arbetet med de teologiska frågorna ska ligga på kyrkoledningen. Både jag och Tomas Hammar, regional kyrkoledare, har varit medlemmar i kommittén, vilket inneburit ett slags dubbelkommando och skapat otydlighet, säger hon.

Teologiska kommitténs medlemmar har fått besked om att kommittén upphörde 1 oktober men ett formellt beslut fattas av kyrkostyrelsen först senare i oktober.

– Det är kyrkostyrelsen som beslutat om att tillsätta teologiska kommittén och det är kyrkostyrelsen som fattar beslut om eventuella förändringar. Som styrelse kommer vi naturligtvis att söka vägledning och råd av kyrkoledningen, men också ta del av den rapport som Hans Andreasson skrivit, säger ordförande Tomas Bjöersdorff.

Hans Andreasson påpekar att det funnits brister i förutsättningarna för kommitténs arbete, bland annat genom begränsade resurser. Han tycker också att teologiska kommitténs arbete inte tillräckligt har prioriterats i Equmeniakyrkans kommunikation vilket medfört att kommitténs betänkanden och arbete har utförts lite i det fördolda.

– Det teologiska arbetet är centralt för en kyrkas identitet, men jag anser att den gemensamma arenan har lyst med sin frånvaro. Teologiska kommitténs arbete har utförts utifrån de frågor som har dykt upp löpande och anmälts till kommittén, men det har inte funnits utrymme för ett mer långsiktigt arbete. Nu har bedömningen gjorts att teologiska kommittén har spelat ut sin roll. Jag är mer intresserad av att de teologiska frågorna hanteras på ett bra och ansvarsfullt sätt än var de hamnar organisatoriskt.

Hans Andreasson har ännu inte tagit ställning till om han vill ingå i det teologiska råd som men stor sannolikhet kommer att ersätta teologiska kommittén.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.