Taizéhelg i Jönköping

Bön, sång och musik kommer vara två viktiga inslag för den kommande Taizéhelgen i Jönköping. Stadens kyrkor har gått samman i en ekumenisk satsning och bröder från Taizé kommer vara på plats.

Richard Thörn, präst i Kristine kyrka i Jönköping är huvudansvarig för den kommande helgen och berättar att det varit en lång resa fram till målet.

-  Sommaren 2016 fick vi förfrågan av biskop Fredrik Modéus, biskop i Växjö Stift om vi ville vara med i detta. Vi bestämde exakt datum och dagar sommaren 2017 och nu arbetar vi för fullt med detta. Det är mycket logistik, bokningar av lokaler och sovplatser med mera.  

Medarrangörerna är förutom Svenska kyrkan, Immanuelskyrkan och Fjällstugan för Equmeniakyrkan. Korskyrkan (EFK), Allianskyrkan, Stockholms katolska stift samt studieförbunden Bilda och Sensus.

Stillhet och bön i fokus

Utöver sång och musik som kommer spela en viktig roll för helgen är det gudstjänster med stillhet och bön i fokus. Helgen kommer även bestå av ett antal workshops som är en viktig del i Taizés verksamhet säger Richard Thörn.

-  Det ligger i deras natur att lägga fokus på det sociala arbetet. Det är första gången vi gör det men jag ser det som något väldigt viktigt. Hur man uttrycker sin tro, det handfasta och det inom en själv.

I workshopen kommer det bland annat ingå besök på äldreboenden, samtal om klosterliv i vardagen men även en pilgrimsvandring kommer äga rum. Bibelstudier och språkkafé kommer också finnas möjlighet att ta del av.

Bröderna besökte dem i somras

Richard Thörn berättar att bröderna från Taizé besökte dem tidigare i somras och att de såg mycket fram emot helgen.

Richard Thörn berättar att de har fått ett bra gensvar och att anmälningarna rasar in.

-  Den katolske biskopen och kardinalen Anders Arborelius har välsignat helgen. Många ungdomsgrupper har anmält sig. Bussar från Malmö och Stockholm kommer komma. Genom Bilda och Sensus kommer också katolska och ortodoxa församlingar att delta. Med Equmeniakyrkan och de andra församlingarna känner jag en fin gemenskap. Det kommer märkas den helgen. En ekumenisk manifestation där vi för samman olika samfund.

Få nya perspekiv 

Det viktiga med helgen hoppas Richard Thörn blir att man känner att man hör ihop.

-  Mina ungdomar som jag undervisar får förhoppningsvis nya perspektiv om att vara kristen som de kan ta med sig att växa i. Vi har alla ett gemensamt kristet liv oavsett vilket samfund vi kommer från.

Pastor och biträdande församlingsföreståndare Lennart Johansson i Andreasförsamlingen i Fjällstugan, Jönköping ser fram emot den kommande helgen med glädje.

-  Vi är förväntansfulla och glada. Taizé är ett väldigt fint koncept. Jag hoppas på en fin ekumenisk arbetsgemenskap lokalt mellan kyrkorna och känns fint att Jönköping får vara värd för denna helg. Jag ser fram emot en fantastisk gemenskap med alla deltagare där den andliga fördjupningen förhoppningsvis sätter spår i den personliga andliga utvecklingen.

Taizéhelgen kommer att pågå mellan den 20 och 22 april. Här kan du anmäla dig.

Fakta: Fakta om Taizé

Taizé är ett ekumeniskt kloster i Frankrike med hundratals bröder, som varje vecka drar tusentals ungdomar från alla möjliga kyrkliga sammanhang över hela världen till sig.

 

Taizéklostrets signum är de stilla bönegudstjänsterna med meditativa och repetitiva sånger med bred stämstång. 

Aleksandra Stålfors

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.