Syriska kyrkor får uppbyggnadshjälp

Sönderskjutna boningshus och skändade kyrkor och moskéer. Förödelsen i den syriska staden Malula är stor. Pastor Emanuel Furbacken besökte Malula i förra veckan och mötte kyrkliga företrädare som berättade om det enorma hjälpbehovet.

 

 

Emanuel Furbacken har under våren haft ett särskilt uppdrag från Equmeniakyrkan att hålla kontakt med systerkyrkorna i Libanon och Syrien för att se hur man kan fortsätta att utveckla stödet till kyrkans arbete med och för flyktingar i Libanon och Syrien.

I Libanon mötte han flera pastorer från Syrien som berättade om den svåra situationen där. Efter noggrant övervägande, och kontakt med kyrkans folk och även hjälparbetare, tog han beslutet att resa över till Damaskus och till staden Malula. Han har varit i staden flera gånger tidigare, men nu var det en annan stadsbild som mötte honom. För ett år sedan anfölls Malula av en av Syriens alla rebellstyrkor.

30 procent av husen blev helt eller mycket svårt skadade. Svårast var det ändå att se hur rebellerna har skändat och förstört stadens kyrkor och moskéer. Altare var spräckta och varenda ikon förstörd, berättar han.

Nu börjar människor som tagit sin tillflykt till bergen eller Damaskus att återvända. De vill inte att staden ska tömmas på sin kristna befolkning.

Men alla orkar inte utan väljer att fly till andra länder. Jag skulle vilja uppmana församlingar här i Sverige att ta kontakt med flyktingförläggningar där de finns för att stödja och hjälpa dem som flytt.

De som väljer att stanna lever i stor skräck för IS, Islamiska staten, som befann sig bara någon mil norr om Malula när Emanuel Furbacken var där. Samtidigt försöker människor nu bygga upp det som är förstört med hjälp av olika kyrkor. Detsamma gäller i Homs där både den syrisk-ortodoxa kyrkan och den presbyterianska, som är Equmeniakyrkans samarbetskyrka.

De har köpt in cement och virke som människor kan komma och hämta. Det råder brist på mat och vatten och infrastrukturen är förstörd. Människor borrar hål i gatan i hopp om att få upp vatten.

Emanuel Furbacken hade med sig ett löfte om 200 000 kronor från Equmeniakyrkan och hjälpen fortsätter.

För att bygga upp det som förstörts krävs jättesummor, men varje bidrag är välkommet. Det är fortsatt möjligt att ge enskilda gåvor genom Equmeniakyrkan. Och de kristna som vi mötte vädjade också om förbön i den svåra situationen, säger han.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.