Syrisk-ortodox patriark besöker Sverige

I fredags landade han på svensk mark, den syrisk-ortodoxe patriarken Ignatius Aphrem II Karim av Antiokia och hela östern.

I sammanlagt 12 dagar stannar patriarken i  Sverige, för att bland annat besöka sina drygt 100 000 syrisk-ortodoxa medlemmar här och för att uppmärksamma  hundraårsminnet av Seyfo, folkmordet på de kristna i Turkiet 1915.

Detta är det första besöket av en syrisk-ortodox patriark i Sverige på nära 30 år. Senaste gången det hände var 1987.

Den blott 49 år gamle Aphrem Karim, som beskrivs som välutbildad och ödmjuk,  valdes till den 123:e patriarken av Antioka och hela Östern för nästan precis ett år sedan. Han var tidigare ärkebiskop i USA och har bland annat också varit verksam i det syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Aleppo.

Att han nu besöker Sverige anses av bedömare som särskilt betydelsefullt därför att den syrisk-ortodoxa kyrkan, som  etablerades i Sverige på 1970-talet, numera är indelad i två separata stift underställda varsin ärkebiskop. Men båda stiften lyder under det syrisk-ortodoxa patriarkatet av Antiokia och hela östern.

Förutom syrisk-ortodoxa kyrkor kommer patriarken under sin vistelse också att besöka en rad platser som är öppna för allmänheten.  Idag, onsdag, hålls exempelvis  ett seminarium i riksdagen i Stockholm om de kristnas situation i Mellanöstern, ett ämne som uppges ligga patriarken mycket varmt om hjärtat. 

På lördag, den 30 maj, blir det gemensam ungdomsgudstjänst i Botkyrka,  föreläsning och ljusmanifestation framför folkmordsmonumentet  PÅ måndag 1 juni besöker patriarken Norrköping, där han på förmiddagen håller tal i Klockaretorpet vid Folkets park. Han kommer också att ta första spadtaget till det planerade Seyfominnesmärket i Norrköping.

Besöket innefattar också ett möte med det svenska kungaparet på Stockholms slott. Ett möte med statsminister Stefan Löfven finns inbokat, liksom ett möte med utrikesminister Margot Wallström 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne