”Svordomar i TV är språklig miljöförstöring”

Det svärs som aldrig förr i radio och tv vilket leder till ett förråat samhällsklimat. Det menar Sivert Hugosson, församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan i Nybro, som i ett upprop vädjat till SVT och SR om ett mer vårdat språk.

Tillsammans med pastorskollegan Anders Duveskog i Nybro Fria församling skriver Sivert Hugosson i sitt upprop att ett bra språk är en viktig grund för barns utveckling och fostran och är dessutom en trivselfaktor mellan vuxna.

– Det är många i våra församlingar som reagerat på att det blivit allt vanligare med svordomar och könsord i radio och tv. Vi tror att det gör något med samhällsklimatet och kände att det var dags att reagera, säger han.

Brevet till SVT och SR har väckt stor uppmärksamhet. Sivert Hugosson och Anders Duveskog har både inbjudits till tv-soffor och blivit intervjuade i dags- och kvällspress.

– Hittills har vi inte fått en enda kritisk kommentar, men det kanske kommer. Det känns ändå som att många tycker som vi, men att man inte orkat göra något åt det.

Droppen för de båda brevskrivarna blev när de amerikanska gästerna i det populära tv-programmet ”Allt för Sverige” fick en lektion i svenska svordomar. De har också reagerat på en reklamfilm där en liten flicka svär.

– Vi ser det som en språklig miljöförstöring. Språkbruket i sociala medier, som är svårare att kontrollera, har blivit så grovt och kränkande att massmedia borde ta sitt ansvar och vara ett gott föredöme, säger Sivert Hugosson.

SVT har på sin webb kommenterat svordomar i tv och säger att det inte är förbjudet att svära i radio och tv, men alla medarbetare uppmanas att vara återhållsamma med svordomar. Språkbruket hos gäster vill man däremot inte regissera. SVT konstaterar också att lyssnare och tittare drar gränsen på olika ställen för vad som är motiverat eller omotiverat att säga i radio och tv.

Generellt har svärandet i samhället ökat under senare år. Många uppfattar inte vissa ord som svordomar, utan ser dem mer som förstärkningsord, säger Ulla Stroh Wollin, professor i nordiska språk som forskat på hur bruket av svordomar förändrats sedan 1800-talet.

Svordomar har ändrat karaktär de senaste åren. Tidigare i historien då kyrkan var viktigare än den är i dag, använda man religiösa svordomar för att provocera. De finns fortfarande kvar i språkbruket men anses inte lika grova. Nu hör vi istället svordomar som har med kön och sexualitet att göra.

Ulla Stroh Wollin tror att det behövs en mer genomgripande moralisering av samhället för att språkbruket ska ändras. Men hon utesluter inte en motreaktion likt den under den viktorianska perioden på 1800-talet då hela samhället blev prydare.

Sivert Hugosson hoppas och tror att en förändring är möjligt, om tillräckligt många engagerar sig. Själv vill han göra allt för att skapa opinion – framför allt för barn och ungdomars skull.

– Det är svårt för lärarna i skolan att få barn och ungdomar att använda ett vårdat språk om de hela tiden matas med svordomar i media, säger han.

Fakta: Svordomar

Svordomar som förstärkningsord lär förekomma i alla språk. I Sverige har svordomar historiskt främst varit religösa och då främst kopplat till ondska. I katolska länder är det däremot vanligare att ord relaterade till heliga ting används. I till exempel USA har sexuellt laddade svordomar varit vanliga, och den trenden blir också allt tydligare i till exempel Sverige.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte

Jag tror inte på nolltolerans mot svårdomar. Vad ska man annars säga när man slår sig med hammaren på tummen? Däremot ska användningen av svordomar vara restriktiv, så klart.

Holger Nilsson

Det finns i alla fall ingen anledning att som kristen använda svordomar med koppling till mörkrets makter. Det fungera exempelvis bra att då man slår sig med hammren ropa: Aj!

Vandrar vi med Gud så skall vi inte koppla över till mörkrets sida då det gör ont. Vi behöver vara ljus och salt och inte uppträda som de ofrälsta.