Sverigedemokraterna oense om samkönad adoption

Sverigedemokraterna är det enda av riksdagens partier som fortfarande motsätter sig att samkönade par kan prövas som adoptivföräldrar. Nu vill ungdomsförbundet att partiet byter fot men motståndet är starkt.

 

Under Sverigedemokratternas landsdagar debatterades frågan om hur partiet ställer sig till adoption för samkönade par. Partiet som tidigare helt motsatt sig utomeuropeiska adoptioner är idag splittrat. Officiellt motsätter man sig som enda riksdagsparti att barn skall kunna adopteras till samkönade familjer och den linjen har stöd från bland andra riksdagsledamöterna Robert Stenkvist och Jeff Ahl.  

– De här barnen har ett stort trauma nästan allihop. Deras mamma har för det första övergivit dem. Trauma nummer två är att de ser lite annorlunda ut. Det här innebär att de får jättestora identitetsproblem i tonåren och är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Varför ge dem ytterligare ett trauma, att låta dem växa upp med två mammor eller två pappor? sade Robert Stenkvist under sitt anförande på landsdagarna. 

– Det är ganska enkelt för mig, vi som konservativt parti belyser skillnader mellan män och kvinnor, vilket gör att ska man ställa upp på homoadoption då ifrågasätter man skillnaderna mellan män och kvinnor. Män och kvinnor har kanske ett annat förhållningssätt till hur man uppfostrar, man är olika i vissa avseende och jag ser inget behov alls av att utreda frågan. Vi är det enda konservativa partiet, vi står upp för kärnfamiljen och barnens rätt till att ha två föräldrar säger riksdagsledamoten Jeff Ahl. 

Samtidigt vill ungdomsförbundet att partiet skall byta fot. Ungsvenskarnas förbundsordförande Tobias Andersson menar att frågan dyker upp varje gång de besöker skolor runt om i landet.

– Jag skulle aldrig kunna motivera för en 16-åring varför vi inte tycker att homosexuella ska få adoptera. Det går inte hem bland den yngre delen av väljarkåren. Ytterst handlar det om barnperspektivet, det finns ingen tydlig forskning som säger att det här vore problematiskt, säger Andersson.

Partistyrelsen skriver i sitt yttrande att det är en symboliskt laddad fråga och att man i grunden anser att barn har rätt att växa upp i en kärnfamilj med en förälder av varje kön. Samtidigt skriver man att det finns mer forskning om hur barn som växter upp i en hbtq-familj mår nu än 2003, då lagändringen genomfördes och samkönade par tilläts adoptera. I dagsläget ändrar man dock inte den uppfattning som står i partiprogrammet där man alltså motsätter sig adoptionsmöjligheter. 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.