Svenska scouter smittade i Japan

Närmare 2 000 svenska ungdomar uppmanas nu uppsöka vården för undersökning och förebyggande behandling. Ungdomarna kan ha drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation efter att ha deltagit i ett scoutläger i Japan.

Smittan upptäcktes efter att tre skotska scoutungdomar insjuknat. Carin Torstensson från Equmenia Eskilstuna och hennes son Johan har liksom övriga svenska scouter och ledare, nu varit inne på sjukhus för provtagning och fått förebyggande medicin.

- Det är ju bra att folkhälsomyndigheten är försiktig, men vi har inga symptom och känner oss fullt friska. 

Redan i slutet av förra veckan fick Carin veta att några scouter insjuknat men först idag, tisdag, har hon tagit prover.

- Vi blev hemskickade med en tablett antibiotika i förebyggande syfte, men har inte fått svar på om vi bär på någon smitta, säger hon.

Carin Torstensson tycker att det är tråkigt om smittan skulle få lägga sordin över allt det fantastiska som scouterna upplevt under Jamboree.

Caroline Thunveden, kommunikationschef för Scouterna berättar att organisationen började kontakta samtliga deltagare när man fick veta att scouter från Skottland blivit smittade och tillsatte en jourledning som hade jour hela helgen.

- Vi tar det här på stort allvar och tycker att det känns väldigt obehagligt, säger Scouternas kommunikationschef Caroline Thunved till TT.

Erik Lunner, som varit funktionär på lägret, har precis kommit hem från Japan.

- Jag hörde ryktesvägen att några skottar drabbats. Men vi fick ingen information om någon sjukdom på lägret, säger han.

I dag tisdag eftermiddag konstaterades definitivt att en svensk deltagare insjuknat i hjärnhinneinflammation. Ytterligare två fall misstänks.

Två av de misstänkt smittade kommer från Stockholm.

- Jag kan inte kommentera de enskilda fallen mer än att de vårdas på sjukhus och i och med det så är läget allvarligt. Den här sjukdomen leder ofta till att man blir väldigt svårt sjuk, säger Micael Widerström, biträdande smittskyddsläkare i Stockholm.

Scoutmötet samlade totalt drygt 30 000 deltagare från hela världen, varav cirka 1 900 kom från Sverige.

Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten samtliga svenska ungdomar att uppsöka vård.

- Man bör få förebyggande behandling om man varit på lägret, även om man inte alls känner sig sjuk, för säkerhets skull, och utan att invänta odling och provsvar. Risken att bli sjuk är liten, men å andra sidan kan sjukdomen utvecklas snabbt, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Hittills har bara Skottland och Sverige beslutat om förebyggande åtgärder. Någon risk att bakterierna blir resistenta på grund av detta finns inte, enligt Wallensten.

- Den här sjukdomen finns i samhället, vi har mellan 50 och 100 fall per år. Men det är tre faktorer som gjort att vi beslutat om förebyggande åtgärder nu — vi har flera bekräftade fall, det handlar om unga människor som lättast drabbas och så har de bott tätt i läger. Därför har vi bedömt risken som lite högre här, säger han.

De närmaste dagarna är avgörande för hur utbrottet utvecklas. Inkubationstiden är vanligen 2-3 dagar, men risken klingar av för varje dag som går.

För den som är orolig för att ha åkt flygplan tillsammans med smittade har han lugnande besked.

- De har kraftiga filter i planen, så risken är mindre än man tror, säger Anders Wallensten. 

Christina Larsson 

Johan Nilsson/TT

 

Fakta: Världsscoutjamboreen

Världsscoutjamboreen, eller World Scout Jamboree, är ett internationellt jättescoutläger som drar tiotusentals scouter, 14-17 år gamla.

Årets läger i japanska Yamaguchi lockade 30 000 scouter och var den 23:e världsjamboreen i ordningen.

Det senaste lägret hölls i Kristianstad 2011, då mer än 40 000 scouter från över 140 länder deltog.

Källa: Scouterna

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.