Svenska kyrkans församlingar reser för miljoner

Höga resekostnader, dyra middagar, alkohol i strid med policy och studieresor med ett alltför tunt program. Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort en stor granskning av församlingarnas och pastoratens resor som presenteras idag.

Granskningen handlar i första hand om utlandsresor för anställda och förtroendevalda. Några församlingar och pastorat har höga kostnader för sådana resor. Ett exempel är Botkyrka församling söder om Stockholm som, enligt Ekot, ordnat tre resor under fyra år till en sammanlagd kostnad av 2,8 miljoner kronor. Ordföranden i kyrkorådet, Anna-Marie Carlsson, säger till Sverige Radio att hon anser att dessa resor varit motiverade.

Enligt Ekots granskning förekommer både alkohol och dyra middagar på en del församlingars och pastorats utlandsresor, ofta i strid med gällande alkoholpolicy. Exempel finns också på studieresor med ett mycket “luftigt” program för deltagarna. Några församlingar och pastorat har också, enligt Ekot, betalat för resedeltagarnas biljetter till fotbollsmatcher eller musikaler i London.

Även tidningen Aftonbladet har dragit igång en granskning av Svenska kyrkan. Här handlar det om Svenska kyrkan i utlandet. Tidningen har bland annat hittat felaktigt utbetalda traktamenten och ersättning för resekostnader, samt resebonuspoäng som felaktigt används privat.

Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg kommenterar på svenskakyrkan.se granskningarna:

- Att vara kyrka innebär att vara det också i en världsvid gemenskap. Det betyder att som kyrka kan vi inte isolera oss utan vi måste resa för att fördjupa relationer, knyta kontakter och lära känna andra människors livssituation. 

För bara två år sedan kritiserades biskop Eva Brunne för en middag som hölls för Stockholms stift under fastan. Notan för middagen och två-dagarskonferensen slutade på 700 000 kronor. 

 

Lennart Lundberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag efterlyser lite balans. Hur många promille av alla Svenska Kyrkans församlingar missköter sig här. Viktiga att nu inta alla dras över en kam!