Svenska kyrkan mångmiljonsatsar på flyktinghjälp

75 miljoner extra vill kyrkomötets budgetutskott ge till Svenska kyrkans församlingar. Pengarna ska hjälpa församlingarna i arbetet med att ta emot flyktingar och asylsökande. - En gigantisk satsning, säger kyrkomötets ordförande Karin Perers.

Kyrkomötets budgetutskott föreslår nu på eget initiativ att 75 miljoner kronor extra avsätts i nästa års budget till arbetet för flyktingar och asylsökande. 

Utskottet är enigt i sitt förslag, säger kyrkomötets ordförande Karin Perers: 

– Det här är en gigantisk satsning som föreslås. Summan är uppskalad, i den tillspetsade situation som nu råder, för att kunna ge församlingarna goda förutsättningar att praktiskt medverka till att möta medmänniskor på flykt och i nöd. Pengarna avspeglar det stora, varma och äkta engagemanget som finns i Svenska kyrkan och uttrycker en vilja att vara kyrka mitt i samhället, säger Karin Perers. 

Beslut tas under kyrkomötets andra session som startar i mitten av november. Anslaget ska främst stötta församlingarna i Sverige men kan även gå till kyrkans arbete utomlands.

Kyrkomötet beslutade i fjol för första gången att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att avsätta pengar för att stötta församlingarna i mottagandet av asylsökande och flyktingar. I början av året kom fem miljoner kronor som fördelades ut i landet. 

Nu har kyrkostyrelsens arbetsutskott beslutat att lägga till ytterligare 10 miljoner kronor som församlingarna kan söka. Pengarna tas ur årets budget. 

- Flyktingsituationen har förändrats därför har arbetsutskottet fattat det här beslutet. Vi har omdisponerat medel i årets budget, säger Helén Ottosson Lovén.

- Det är också viktigt att pengarna så snabbt som möjligt görs tillgängliga för församlingarna. Den första ansökningspunkten kommer att bli inom en månad. 

 

Elisabeth Sandberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne