Svenska kyrkan krävs på ultimatum

Debatten om Nya Tiders närvaro på bokmässan fortsätter. I ett upprop i Expressen kräver en lång rad författare och kulturarbetare att mässledningen i framtiden håller rent mot rasism. Om inte kommer de undertecknade att överväga sin närvaro nästa år.

En av dem som skrivit under är Helle Klein, präst och chefredaktör för Dagens Arbete.

– Det här handlar inte om yttrandefrihet utan om en privat aktör som har all rätt att välja vem man bjuder in.

Hon anser att även Svenska kyrkan borde ställa ultimatum och skriva under.

– På mässan blev till exempel den kristna organisationen Emmaus utsatt för en aktion av medlemmar ur nynazistiska Nordfront. En värderingsdriven rörelse som Svenska kyrkan ska veta när det är dags att ställning.

Turerna inför den högerextrema tidningen Nya Tiders närvaro på årets mässa var hett omdiskuterade. Efter att från börjat ha bokat monterplats fick de av mässledningen veta att de inte var välkomna. Ett besked som sedan ändrades med hänsyn till juridiska skäl.

Bland dem som uttryckte förståelse för ärendets komplexitet var Mikael Ringlander, en av två projektledare för Svenska kyrkans program på Se Människan-scenen.

Efter mässan är han tydligt bekymrad.

– Det som blev uppenbart var att Nya Tiders närvaro för med sig en rad andra personer, uttalade nazister från till exempel Nordfront. De fanns både utanför och inne i mässhallen. Det var mycket olustigt och obehagligt.

Kommer Svenska kyrkan kräva att Nya Tider hålls utanför bokmässan nästa år?

– Vi för en diskussion med mässan. Jag har framfört var Svenska kyrkan står. Att vi har både yttrandefriheten och mänskliga rättigheter som viktiga ledstjärnor, och att vi är kritiska till närvaron av allt som andas att man inte ställer upp på demokratiska värden.

Samtidigt konsterar han att enskilda medlemmar från Nordfront eller andra nynazistiska sammanhang aldrig kan stoppas. Var och en kan alltid köpa en entrébiljett och gå in.

– Men jag är rätt säker på att vi kommer att få se fler vakter och hårdare kontroller nästa år.

KRISTINA LINDH

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Torgny Rabe
Så vitt jag vet är Emmaus inte en kristen organisation utan en uttalat kommunistisk (KPMlR). Mvh, Torgny Rabe
Thorsten Schütte
Men när Jesus år med "syndare och tullindrivare" då borde väl SvK och andra kristna kyrkor vara med på bokmässan och söker diskussionen med även obehagliga meningsmotståndare. Hela den här cirkusen ger ju Nya Tider och liknande oförtjänt mycket uppmärksamhet.