Svårt för fria kristna kyrkor i Luhansk

Det finns bara en enda sann kyrka — den rysk-ortodoxa. Det anser de proryska separatisterna som nu tagit kommandot i Donetsk och Luhansk-regionerna. Situationen blivit mycket svår för de fria evangeliska kyrkorna i området.

Enligt en rapport om vad som hänt i östra Ukraina år 2014, sammanställd av organisationen Mission Eurasia, har många evangeliska ledare arresterats och torterats på religiösa grunder. Fyra personer, två diakoner och två söner till en pastor, har mördats i Slavjansk. Ett 40-tal evangliskt kristna har försvunnit. Deras öde är okänt. 

54 kyrkor från olika samfund har konfiskerats eller förstörts i östra Ukraina och på Krim. En del har bränts ner till grunden. Det gäller exempelvis Väckelsekyrkan i Pervomaisk i Lugansk-regionen i östra Ukraina. Efter en lång rad hot och räder från de pro-ryska separatisterna i området, sattes byggnaden i brand den 26:e augusti. Detta efter att församligens pastor i flera månader anklagats för att vara spion åt väst. I dag ligger kyrkan i ruiner och pastor Jelisej Pronin arbetar med att hjälpa flyktingar på annan ort.

Liknande exempel finns det gott om. Stora byggnader som hör till protestantiska kyrkor har konfiskerats och används till förläggningar och vapenlager. Donetsks kristna universitet har exempelvis utrymts. I dag bor 150 separatister i byggnaden där man också låtit inreda ett fängelse. Enligt uppgift hålls ett 50-tal personer där.

Man beräknar att omkring 100 evangeliska kyrkor, barnhem, rehab-centra och utbildningsinstitutioner har stängts i östra Ukraina och på Krim. Enligt Mission Eurasia lever tiotusentals icke-ortodoxa kristna i dessa regioner i fruktan för att bli kidnappade, torterade och dödade. Som Viktor Tjernijavskij, frivilligmedarbetare i en Livets ord-församling i Luhansk, som spion-anklagades och hölls fången och torterades i 25 dygn.

Många kristna har flytt och lever som flyktingar i olika delar av Ukraina, Ryssland och andra länder.

Samtidigt har de kristna i östra Ukraina deltagit i det omfattande hjälparbetet och blivit accepterade på ett annat sätt än tidigare, både bland religiösa och politiska ledare, skriver tidningen Ljus i Öster.

Rektorn vid Kievs bibelinstitut, Sergej Maliuk, berättar att kyrkorna på grund av sina många kontakter på individnivå, i många fall har bättre möjligheter än staten att smuggla in hjälp i de ockuperade områdena.

Relationen mellan landets olika kyrkor har blivit bättre, enligt Sergej Maliuk.

— Numera är det inte ovanligt att katoliker, ortodoxa och pingstvänner samlas för att be tillsammans. 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.