Svårt få kontakt med de drabbade

– Vi är på väg till jordbävningsområdet med förnödenheter, men vet inte riktigt vad som väntar oss. Det säger Petter Hermansson, Equmeniakyrkans missionär i Ecuador.

Klockan är fem på morgonen i Ecuador när Sändaren når Petter Hermansson som packat bilen full med konserver, stearinljus, vatten och andra förnödenheten. Tillsammans med några vänner ska han precis börja resan från huvudstaden Quito till de jordbävningsdrabbade västra områdena av landet, utan att veta om vägarna är farbara.

– Jag och min familj har varit i Quito några dagar tillsammans med Equmeniakyrkans övriga missionärer. När skalven inträffade satt vi i en bil på väg till Chaco, öster om Quito, och kände inte av skalven. Nu har jag lämnat kvar min familj i huvudstaden för att bege mig till de västra delarna.

Familjen Hermansson bor i Montecristi där flera hus rasat och även några rapporterats döda. Betydligt värre har städerna Manta och Pedernales, som ligger nära epicentrum, drabbats.

– I Manta talar vännerna om uppåt 800 döda, men det är siffror som inte bekräftas. Från Pedernales har vi inte hört något ännu.

Ulrika Mozarán, latinamerikasamordnare i Equmeniakyrkan, befann sig i Quito tillsammans med missionärerna när skalven inträffade. Hon skriver i ett meddelande att Pactokyrkan nu försöker få kontakt med pastorer och medarbetare på de platser som är värst drabbade för att få en överblick av vad som behöver göras. Hon uppmanar till förbön för alla drabbade.

Staten har satt in 10 000 soldater och 3 500 poliser i räddningsarbetet. Kyrkans insatser kan bara bli ett komplement. Antalet döda stiger kontinuerligt. Undantagstillstånd är utlyst i landet och president Rafael Correa säger att högsta prioritet är att rädda liv.

– Allt kan byggas upp igen, men liv kan inte återfås, och det är det som gör mest ont, säger han enligt BBC.

Skalvet förorsakades av att en del av Stillahavsplattan gått in under den sydamerikanska kontinentala plattan och orsakade det kraftigaste skalvet på årtionden i Ecuador med en magnitud på 7,8. Det följdes av ett stort antal efterskalv.

– Ecuador ligger i det område som kallas Eldringen. Där inträffar stora jordbävningar eftersom det finns vulkanisk aktivitet där. Vi vet att det kommer att ske fler skalv framöver, säger seismologen Reynir Bödvardsson till TT.

Problemet är att experterna inte ännu kan förutse nästa skalv. Petter Hermansson säger att människor i området är luttrade, men skalvet i lördags kan inte jämföras med andra han upplevt.

– Människor är naturligtvis oroade. Även om huvudstaden Quito inte drabbades den här gången så köper många på sig matvaror och andra förnödenheter. Jag vet inte om man befarar att man ska bli indirekt påverkade av skalven.

Henry Burbano, kyrkoledare i Pactokyrkan i Ecuador, har skickat en hälsning  till Equmeniakyrkan där han säger att han är mycket skakad över det som hänt, och att kyrkan nu försöker få kontakt med sina församlingar i det drabbade området. Pactokyrkan är också i kontakt med andra samfund i Ecuador och har börjat samla ihop kläder, sängkläder, handdukar och livsmedel.

”Vi ställer alla våra resurser till förfogande för detta krisarbete. Tillsammans kan vi göra mycket”, skriver Henry Burbano.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.