Nyhet

Succé för Moderaterna medan Miljöpartiet och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren

Två gånger per år presenteras Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning, som visar vilka partier svenskarna hade röstat på om det varit val i dag. Den stora vinnaren är Moderaterna som får 22,2 procent, en uppgång på över 4 %. Därmed är partiet tillbaka som näst störst efter Socialdemokraterna.

Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går framåt i höstens sympatiundersökning jämfört med mätningen i våras.

Moderaterna står för den största ökningen jämfört med majmätningen – partiet ökar från 18,1 till 22,2 procent, en ordentlig ökning på 4,1 procentenheter.

Även Socialdemokraterna går framåt sedan maj, från 31,1 procent till 32,6 procent liksom Vänsterpartiet som hade fått 7,0 procent av väljarnas röster om det var val i dag jämfört med 6,3 procent i majmätningen.

 

Det största tappet står Sverigedemokraterna för. Partiet backar hela 3,6 procentenheter och får 14,8 procent av rösterna i höstmätningen jämfört med 18,4 i våras.Resultatet är även en dyster läsning för Miljöpartiet som hamnar under riksdagsspärren. Partiet får 3,8 procent jämfört med 4,5 i våras. Under spärren får partiet även sällskap av Kristdemokraterna som når 3,1 procent av rösterna. Det är en marginell minskning med 0,1 procentenhet sedan majmätningen.

Centerpartiet gör det näst största tappet sedan i våras och backar 1,8 procentenheter från 11,3 till 9,5 procent. Även Liberalerna går tillbaka från 5,0 procent till 4,2 procent.

Rödgröna största blocket

De rödgröna (S, MP, V) får tillsammans 43,4 procent av rösterna jämfört med Allianspartiernas 39,2 procent. Samtidigt innehåller nu båda blocken ett parti vardera, KD och MP, som inte skulle komma in i riksdagen i dag.