Stort engagemang för dem som flytt undan elden

De stora skogsbränderna som rasar i Gävleborgs, Jämtlands, Dalarnas och Västernorrlands län sprider sig och människor tvingas lämna allt för att fly undan elden.

I skogarna runt Ljusdal i Hälsingland står cirka 9 000 hektar skog i lågor och fyra byar har evakuerats. Tusentals frivilliga har hört av sig för att hjälpa till och flera församlingar håller extra öppet.

–  Det finns ett stort engagemang bland kommunens invånare, viljan att hjälpa till är nästan överväldigande, säger Lena Andersson, pastor i Ljusdals missionsförsamling.

Kyrkoherde Jan Bonander i Ljusnans pastorat är blixtinkallad från semester för att bland annat arbeta med krisledningsgruppen för psykiskt och socialt omhändertagande (POSOM) i Ljusdal.

– Vi arbetar specifikt med dem som evakuerats. Men vi måste också tänka på andra. Erfarenheterna efter stormen Gudrun, där så många förlorade skog, är att en del människor blir suicidala, säger han och berättar att människor kan ha ärvt skogen i generation efter generation.

– Det blir en känslomässig sak att hantera. ”Farfar har planterat skogen.” Det är ett perspektiv som är viktigt att ta med sig. Skogen är som ett hus man ärvt, en fotopärm.

För dem som bor i området är oron förstås stor, även om de inte är direkt drabbade.

– Ja, vi har inga medlemmar på de drabbade platserna, säger Lena Andersson, som sluppit evakuera trots att hon själv har ett fritidshus precis där en av bränderna startade.

– Men det finns en stor oro. Hur ska detta sluta, när tar det slut? Hur blir det efter branden? 

Byborna i Lillhärdal i Härjedalens kommun evakuerades för några dagar sedan. Bland dem Berith Ansgar-Liljemark, ordförande i Pilgrimskyrkan i Sveg, med maken Bengt Liljemark och collietiken Fanja. De bor nu i Bengts föräldrahem.

– När budet kom att Lillhärdal måste evakueras, plockade vi ihop det viktigaste. En av mina första tankar gällde våra handsydda folkdräkter, vi hade dem på när vi gifte oss. Pärmar med viktiga handlingar, foton, med mera.

Berith och Bengt är nu oroliga för sin gård där utsikten över himmel och träd är så god. Berith berättar att allt elände startade med åsknedslag, och nu oroar de sig för nya åskväder, men däremot önskar sig stora mängder regn.

– Den närmaste sjön, Orrmosjön, ligger i byn och där hämtar flygplan och helikopter vatten att sprida över skog och mark. Vi får väldigt fin hjälp i just detta från Norge och Europa.

Och här, liksom i Ljusdal och andra drabbade orter gör frivilligkrafterna stora insatser.

– Ortsbefolkning och handlare  i Sveg tre mil bort, samlas för att göra i ordning smörgåsar till alla, och två kockar från Europa har lagat mat till alla som jobbar i räddningsarbetet.

– Just nu skiner solen och det är lugnt och vi hoppas att Guds beskyddande händer hjälper oss i denna situation.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.