Största antalet utträden ur Svenska kyrkan någonsin

85 848 medlemmar lämnade Svenska kyrkan under 2016, enligt preliminära siffror.

– Det är ett mycket dystert resultat och de slutgiltiga utträdessiffrorna brukar bli ännu högre, säger Pernilla Jonsson, analyschef på Svenska kyrkan i Uppsala.

Det år som tidigare hade flest utträden var 2004. Då lämnade 79 032 personer kyrkan efter en kampanj i Aftonbladet.

Orsaken till årets utträden kan delvis utläsas av statistiken.

– Utträdena i juni är en tydlig reaktion på mediegranskningarna av Svenska kyrkan. Och utträdarna tillhörde en annan grupp än normalt; de var äldre, många över 55 år, trogna medlemmar med en långvarig relation till Svenska kyrkan och de gick i besvikelse, säger Pernilla Jonsson.

De tydligaste effekterna av granskningarna ser man i juni månad, men även under tiden juli till och med oktober var utträdena ovanligt många. Sammanlagt lämnade över 60 000 medlemmar under perioden juni – oktober.
Andra orsaker till utträdena är svåra att utläsa ur statistiken.

– Vi kan inte koppla utträdena direkt till Mitt kors-debatten. De är fler än normalt under augusti och september då debatten pågick, men det kan också bero på de utträdessajter som uppmärksammades då.

Debatten om kyrkans ställningstagande i samhällsfrågor och politisering kan man heller inte se effekter av i utträdesstatistiken.

– Juluppropet debatterades i december, men vi kan inte koppla det till att människor lämnat. Vi ska dock analysera utträdena närmare då de slutgiltiga utträdessiffrorna kommer.

– Tidigare studier har visat på att utträdet brukar vara resultatet av en lång process och att unga personer som inte konfirmerats är överrepresenterade. Vår hypotes är att om man inte har några starka band till kyrkan är det lättare att ta beslutet, säger Pernilla Jonsson.

Kristoffer Morén

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander
Bra jobbat, Antje! Fast, utträdet kan också bero på att människor kommit till tro och därmed gjort ett aktivt val, kanske till en annan församlingsform. För har man en personlig sann tro, bör man inte dra på sig synd på synd genom att stanna kvar. Jesus säger att Fadern vill ha tillbedjare i Ande och Sanning, något som Antje & Co absolut inte står för.

 

Till minne

Söndagsservice