Nyhet

Stormuftin av Jerusalem gripen

Israeliska styrkor har gripit stormuftin av Jerusalem, Muhammad Ahmad Hussein, enligt flera nyhetsbyråer. Uppgifterna kommer från den muslimske ledarens son Jihad Hussein.

Gripandet av Hussein, stadens högsta islamiska ledare, skedde efter det att palestinska angripare öppnat eld under morgonen i Jerusalems gamla stad. Två israeliska poliser dödades och ytterligare en person skadades under attacken. Gärningsmännen sköts till döds av polisen. Israeliska styrkor har inte velat kommentera gripandet.

Fredagsmorgonens skjutning inträffade intill en av portarna in till den gamla staden, nära Tempelberget. De tre gärningsmännen, som är israeliska medborgare och levde i Israel, tog sin tillflykt in på det heliga området, som räknas som en öppen moské, och sköts sedan ihjäl av israelisk polis.

Händelsen är bland de mest allvarliga i Jerusalem de senaste åren och riskerar att öka spänningen mellan israeler och palestinier.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar att helgedomen kommer att vara stängd under fredagen av säkerhetsskäl, då området ska genomsökas efter vapen. Bland annat har fredagsbönen ställts in, något som inte hänt på flera år — det är tredje gången platsen stängs för bön sedan östra Jerusalem ockuperades av israeliska styrkor 1967.

De långsiktiga tillträdesreglerna till den omtvistade platsen ska dock bevaras, lovade Netanyahu i ett uppenbart försök att undanröja farhågor hos muslimer. Tempelberget är heligt för såväl kristna som judar och muslimer och här finns två av islams viktigaste moskéer, Klippmoskén och al-Aqsamoskén.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har fördömt attacken i ett telefonsamtal med Benjamin Netanyahu, enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa./TT

  • 1 Kommentar

  • Lägg till ny kommentar
  • Robert Larsson

    Är det verkligen rätt fokus att sätta rubriken "Stormuftin av Jerusalem gripen"? Den händelse som ligger till grund för allt detta är att två israeliska araber skjutit två poliser, förlvrigt druser. Stormuftin uppviglade då muslimer att inte respektera de säkerhetsåtgärder som polisen vidtog. Sändarens vinkling är som vanligt negativ till Israels agerande, även då den är uppenbart skev. I övrigt har svensk media varit betydligt mer balanserad denna gång. Tragiskt Sändaren!