Stor stund när första kvinnorna ordinerades

Rola Sleiman och Najla Kassab är det två första kvinnliga pastorer/präster som ordinerats i Mellanöstern. – Det var stort och mycket speciellt att få vara med, säger Sofia Camnerin, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Sofia Camnerin var tillsammans med Bertil Svensson, internationell rådgivare i Equmeniakyrkan, i Beirut för att vara med om den historiska ordinationen. Båda pastorerna som nu har ordinerats är verksamma i Equmeniakyrkans samarbetskyrka National Evangelical Synod of Syra and Lebanon (NESSL).

– När man kommer från vårt sammanhang så kan det vara svårt att förstå att detta inte skett tidigare. Det fanns en påtaglig glädje hos andra kvinnor som jag pratade med. En av dem la upp en bild på sig själv och sin dotter på sociala medier och skrev att hon var så glad att hennes dotter får växa upp och se att även kvinnor kan bli pastorer, berättar Sofia Camnerin.

Mest tagen blev hon ändå av att flera pastorer och deras fruar hade rest till Beirut direkt från krigets fasor i Syrien. Några av kvinnorna verkade traumatiserade.

– Det talades mycket om att pastorer måste vara ledare och herdar som inte lämnar sina församlingar i nödens tid. Man känner en stor beundran för deras mod.

Närvarande vi ordinationen var bland andra Chris Ferguson, generalsekreteraren för World Communion of Reformed Churches, biskop Mounib Younan i Jerusalem, tillika generalsekreterare för Lutheran World Federation. Även vänner från systerkyrkor i Egypten, USA och Tyskland och dessutom flera av synodens pastorer i Syrien och Libanon deltog. Flera TV-team sände över hela den arabisktalande världen.

– Det här är unikt och väldigt roligt för oss från Sverige som varit med och gett stöd i den här processen. Flera av våra vänner från andra kyrkor i Mellanöstern uttryckte viss avundsjuka och hoppades att deras kyrkor snart ska få vara med om att ordinera kvinnor, säger Bertil Svensson.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.