Stor majoritet för ny kyrkohandbok

Svenska kyrkan har fått en ny handbok för hur gudstjänster ska utföras från och med maj. Förslaget har kritiserats från flera håll, men fick bred uppbackning från de politiska nomineringsgrupperna på kyrkomötet i Uppsala och röstades igenom med stor majoritet.

Det har riktats hård kritik mot att styrgruppen som har utarbetat förslaget inte har lyssnat på alla invändningar som har framförts genom åren. Många kyrkomusiker har varit upprörda och känt sig åsidosatta. Många präster har framfört att de inte känner igen sig i det nya språkbruket som enligt målsättningen ska bli "mer inkluderande". Det handlar bland annat om synen på Gud som inte "i onödan" ska ges maskulin form, en fråga som har diskuterats i decennier.

Men på kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ, är det främst grupperna med koppling till de politiska partierna som röstar, och där fanns en bred majoritet för förslaget.

Kritiken från kyrkomusikerna löstes genom en kompromiss utarbetad av Socialdemokraterna, Centern, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och Borgerligt alternativ och innebär att en kommitté av sakkunniga ska fortsätta utreda gudstjänstmusiken.

Kyrkohandboken kan sägas sätta ramen och riktlinjerna för gudstjänsten när det gäller språk, liturgi, teologi och musik. Beslutet att 1986 års kyrkohandbok skulle revideras togs redan 2009.

 

 

 

Björn Ewenfeldt/TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander

Det enklaste vore väl ändå att SK helt plockade bort Guds Ord från verksamheten, för då skulle de få all den frihet de söker att göra som de själva vill.