Stefan Swärd går in i Svenska kyrkan

Han vill vinna Östermalm för Jesus genom församlingsengagemang och kyrkopolitik. Efter flera årtionden som pastor lämnar Stefan Swärd EFK för att verka som missionär inom Svenska kyrkan.

Stefan Swärd, mångårig pastor inom Evangeliska frikyrkan (EFK) på Östermalm i Stockholm, meddelade i början av februari att han lämnar sitt uppdrag som pastor och går in i Svenska kyrkan.

Sedan tre veckor är han registrerad medlem i Oscars församling på Östermalm. Nu kommer han och hans fru att engagera sig där och delta i gudstjänstlivet. Samtidigt ser han sig som en missionär som vill nå östermalmsborna med den kristna tron.

Varför?

– Frikyrkan på Östermalm är i stort sett avvecklad. Svenska kyrkan däremot är väldigt närvarande. Den är totalt överlägsen frikyrkorna när det kommer till relationer med människor och goodwill. Ska man få kontakt med östermalmsborna så måste Svenska kyrkan vara referensramen.

Men vad betyder det att du, EFK-pastor och profilerad frikyrkoteolog, går in Svenska kyrkan? EFK har ju  en baptistisk dopsyn och praktiserar så kallade troendedop? Har du har ändrat din syn på barndop?

– Jag är väldigt ekumenisk i mitt sätt att tänka. Det finns ju teologiska nyansskillnader mellan olika kyrkor. Det viktiga för mig är vad vi har gemensamt.

Men har din teologiska analys förändrats?

– Min teologiska analys har alltid varit de kristna gemensamma nämnarna. Man måste respektera de olika traditionerna som finns.

– I min dialog med kyrkoherden har jag inte upplevt att det finns något problem med en ”dubbel agenda”: att både bli medlem och bedriva en kristen mission. Jag vill nå dem som ingen kyrka har nått fram till: de framgångsrika och dem inom företagslivet.

Stefan Swärd har i flera år varit medlem i Kristdemokraterna. Och det är genom den kristdemokratiska nomineringsgruppen han hoppas ta plats i Oscars församlings kyrkofullmäktige.

– KD är ganska starka här. Dessutom har jag nära kontakt med partiledningen, därför kändes det naturligt att stå på den obundna kristdemokratiska listan.

Stefan Swärd valde att gå ur Svenska kyrkan för 15 år sedan. Då av ekonomiska skäl.

– Även om jag aldrig varit aktiv i Svenska kyrkan tidigare har jag alltid jobbat ekumeniskt. Jag har varit verksam i Stockholms kyrkoliv i hela mitt liv och suttit i många av de lokala kristna råden.

Blir Svenska kyrkan för dig främst ett instrument för att nå östermalmsborna eller handlar det även om att ställa sig i en större gemenskap?

– Både och. Jag har varit väldigt tydlig och öppen i min kontakt med Svenska kyrkan att min ambition är att sprida den kristna tron. Framför allt bland dem som nästan aldrig går till någon kyrka. Där har jag lite idéer som jag tänkte försöka utveckla i samarbete med Svenska kyrkan.

Pontus Håkansson

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Ett intressant drag av Stefan, inte gillat av alla: http://bloggardag.blogspot.se/2017/02/varna-svenska-kyrkan.html