Statsministern satte punkt för partiledarutfrågningarna

Genom att ta emot flyktingar bygger vi ett starkare samhälle. Det kommer inte bara att vara enkelt, men det är långsiktigt klokt att öppna dörrarna för människor som behöver skydd. Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han talade i den sista partiledarutfrågningen under Vårgårda möte.

 

 

Fredrik Reinfeldt var sist ut av riksdagens åtta partiledare att frågas ut av Equmeniakyrkans pastorer Britta Hermansson och Robert Eriksson.  Under fredagskvällen blev det tidvis nästan väckelsestämning i Tångahallen. Statsministern använde ord som inte så ofta hörs i krassa politiska sammanhang: Öppna hjärtat för andra, visa generositet, sträcka sig utanför sig själv och att leva för något större än det egna jaget.

Utfrågninge den här kvällen hade en helt annat ton än på torsdagskvällen då Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Tångahallen. Det märktes också på radarparet Hermansson/Eriksson att de sänkt axlarna betydligt jämfört med föregående kväll. Tillbaka var den trevliga och avslappnade stämningen som präglat partiledarutfrågningarna för övrigt. Och polisen hade kallat hem sina piketbilar.

-        Om du inte vinner valet 14 september så kan du ändå gå hem rakryggad efter ditt sommartal där du pratade om solidaritet och att öppna dörrarna för människor på flykt, sa Britta Hermansson.

Fredrik Reinfeldt berättade om hur kontrasten mellan den fantastiska svenska sommaren i Sverige och den våldsamma utvecklingen i världen påverkat honom.

-        Vi kan inte ha den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget och samtidigt bara var upptagna med våra egna problem. Nu är stunden att se andra, nu är andras nöd så stor att det är dags att öppna oss!

Statsministern sa att han samtidigt ville vara ärlig och säga det kommer att kosta på att ta emot så många nya flyktingar, men att det ändå är rätt beslut att ta. Flyktingarna kommer så småningom att etablera sig och bidra till det svenska samhället. Det har skett förr. Dessutom är det en styrka att Sveriges får en snabbt växande befolkning.

Alliansen har kritiserats, bland annat av biståndsorganisationen Diakonia, för att finansiera flyktingmottagandet med biståndspengar. Men Fredrik Reinfeldt försvarar beslutet.

-        Sveriges bistånd på en procent av BNI är bland de högsta i världen. Att vi i det här akuta läget använder en del av detta till flyktingmottagning tycker jag är fullt försvarligt. Om det blir en förändring på längre sikt beror på hur stora de fortsatta flyktingströmmarna kommer att bli, sa Moderatledaren.

Han fick också frågor om sitt engagemang mot trafficking och om ungdomskriminalitet. Själv är han uppvuxen i en Stockholmsförort och sa att han med egna ögon sett hur lätt det är att ungdomar i utanförskap hamnar fel och rekryteras till gängkriminalitet.

-        Jag vill skärpa straffen för sexualbrott och våldsbrott, men också ge kringverksamheter som brottsofferjour och kvinnojourer mer resurser. Ser man inte brottet, så ser man heller inte brottsoffren.

Robert Eriksson ställde frågor om klyftorna i samhället, om hur människor som lever på arbetslöshetskassa eller försörjningsstöd inte får pengarna att räcka till. Några löften om förändrade a-kassa eller åtgärder för att höja försörjningsstödet gav dock inte statsministern.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice