Stadsmissionen köper S:t Paulskyrkan

Stockholms stadsmission köper Sankt Paulskyrkan i Stockholm. — Vi har varit mer måna om att hitta rätt köpare än att få högsta möjliga köpeskilling, säger församlingens ordförande Bo Berglund.

Debatten har varit livlig, bland annat i Sändarens spalter, om vad som ska hända med den gamla metodistkyrkan vid Mariatorget i Stockholm.  Många röster har höjts för att kyrkan skulle vara kvar i Equmeniakyrkans regi eller säljas till någon näraliggande organisation med diakonal inriktning. 

Bo Berglund, ordförande i Sankt Pauls församling, är glad över att det nu blir så. 

— Stadsmissionens stämmer väl överens med våra värderingar och det arbete som socialt har bedrivits i församlingen under 145 år, säger han.

När själva övertagandet sker är inte klart ännu och det är heller inte officiellt hur stor köpeskillingen blev. Men Bo Berglund är tydlig med att Sankt Pauls församling hela tiden sökt en köpare med värderingar som stämmer överens med församlingens.

— Det fanns flera intressenter och Stadsmissionens bud var inte det högsta, men det var den budgivare som bäst stämde överens med våra önskemål, säger han.

Från Equmeniakyrkans sida är man nöjd över att kyrkan kommer att fortsätta att vara kyrka med stark social inriktning. 

— Vi har stort förtroende för Stockholms Stadsmission och gläds över att de nu flyttar sin verksamhet till denna viktiga plats på söder, säger kommunikationschef George Olvik.

Stadsmissionen har under lång tid velat flytta sin verksamhet från Gamla stan och var i ett tidigt skede i kontakt med Equmeniakyrkan med frågan om möjlighet att överta någon kyrkbyggnad i Stockholm. 

Nu vill man göra Sankt Paulskyrkan till ett synligt, gatunära landmärke i hjärtat av Stockholm. Här ska människor kunna få en meningsfull och utvecklande sysselsättning. Dessutom vill man göra den gamla kyrkan till en plats för folkbildning och opinionsbildning i form av seminarier och föreläsningar, men även för större event då panelsamtal och debatter arrangeras.

— Vi är övertygade om att kyrkan blir en samlingsplats för människor som lever i utsatta situationer. Jag tror också att medvetenheten kring behov av sociala insatser stärks genom förvärvet och kan engagera fler att bidra till en viktig samhällsinsats, säger direktor Marika Markovits.

 
 
 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne