Sofia Camnerin - "Det är inte vår roll att sätta gränser för Guds nåd"

I förra veckan uttalade sig biträdande kyrkoledare Sofia Camnerin i debatten om homosexualitet och synd. Det blev en av Sändarens mest lästa artiklar någonsin och nu har vi på redaktionen träffat henne igen för att fråga om vad hon tror alla reaktioner beror på.

Vad var det som fick dig att ställa upp på Sändarens intervju med dig i förra veckan? 

Därför att när jag läste artikeln (Tommy Dahlmans m.fl.)  såg jag ett antal personer framför mig som jag vet blev personligt drabbande och sårade ända in i hjärtat. Mitt svar i Sändaren, att homosexualitet inte är en synd, är baserat på en övertygelse av vad jag har läst i bibeln och på min erfarenhet av hur Gud talar i vår tid. Det var också den fråga som behövde besvaras och själva grundfrågan som ställdes. När jag tänker på de som drabbats så tycker jag verkligen att det var det som behövdes sägas. 

Den här artikeln fick mycket enormt mycket uppmärksamhet på vår hemsida och på sociala medier, varför tror du att den berörde så många? 

Jag har funderat mycket på det och egentligen tror jag inte det är homosexualitet som är intressant, utan snarare ligger frågan på en djupare nivå. Det har blivit någon slags låsning som kommer av att vi inte har kommit förbi den här frågan. Det finns en uppdämd längtan att komma förbi barriären som den har skapat, inte minst är det ett förtryck som kvarstår och det förtrycket hindrar medarbetare och församlingar att frigöras ännu mer att göra det vi verkligen längtar efter; mission, evangelisation, diakoni och att frimodigt kunna bjuda in. Egentligen tror jag att det är grundfrågan, att det finns ett behov av att frigöras till att vara i funktion och göra det vi ska göra som Guds kyrka, att sända, förkunna evangelium och bjuda in. 

Vad är Equmeniakyrkans väg fram i den här frågan? Kan vi verkligen leva med så olika hållningar att vissa menar att homosexuella riskerar frälsningen och att andra inte ser några som helst problem med det? 

Jag tror det finns vissa grundläggande värderingar som vi behöver vara överens om för att det ska fungera, den teologin måste handla om att vi som Jesus är radikalt gästfria och kärleksfulla. Att vi inte dömmer, att vi inte är rädda och att vi på fullt allvar kan säga att alla är välkomna till Guds kyrka. Det är inte vår roll att sätta gränser för Guds nåd och barmhärtighet. På den nivån behöver vi åtminstone vara överens. 

 

Linus Brengesjö

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Alexander
Jag tror att det har med en andlig strid att göra eftersom frågan får så stora proportioner. Jag tror också att det inte handlar om för eller emot homosexuella gärningar utan frågan handlar egentligen om Bibelnsyn och Gudsbild att göra. Frid bröder o systrar i Herren Jesus Mvh . Alexander

 

Till minne