Slutar av samvetsskäl

Matilda Brinck Larsen hoppar av sitt arbete med ensamkommande ungdomar i protest mot hur kommunen behandlar unga som får sin ålder uppskriven. Hon kan, av ideologiska skäl, inte längre genomföra de beslut som hennes arbetsgivare ålagt henne.

Larmen om den desperation som breder ut sig bland ensamkommande sedan reglerna kring uppehållstillstånd skärpts ledde förra veckan till att Barnombudsmannen Fredrik Malmberg kallade till krismöte med Migrationsverket, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg. På dagordningen fanns frågan hur myndigheterna ska motverka självmord bland ensamkommande.

Den rapport som BO presenterat visar på brister i vårdkedjan och i kompetens om kris och trauman. Men nätverket #vistårinteut, som består av professionella och volontärer som engagerar sig för ensamkommande barn och unga, menar att det är ett logiskt felslut att lägga ansvaret för den rådande situationen på professioner som sedan ett år tillbaka signalerat oro kring konsekvenserna av den förda asylpolitiken.

– Det är inte vårt arbete och hur vi sköter vårt uppdrag som är orsaken till ensamkommande barns psykiska ohälsa. Det stora problemet är att vi nu inte räcker till för att förmedla hopp och framtidstro till våra ensamkommande unga som tappat allt hopp på grund av lagstiftarens sätt att hantera frågan, säger Kinna Skoglund, talesperson för rörelsen.

Matilda Brinck Larsen stämmer in i dessa slutsatser, men framhåller att professionen inte har fått rätt förutsättningar. Hon och många andra har ställts inför helt nya arbetsuppgifter som man inte fått tillräckligt mycket stöd för att genomföra.

Matilda Brinck Larsen har arbetat med ungdomar i utsatthet i hela sitt liv och är chef för ett av Göteborgs kommuns HVB-hem. Hon har fått stor medial uppmärksamhet för sitt engagerade arbete, inte minst med integrationsarbetet i fotbollsklubben Sandarna BK (se Sändaren 7/2016). Nu slutar hon i protest mot de politiska besluten kring ensamkommande flyktingbarn.

– Det de här barnen har med sig när de kommer till Sverige är inte värre än vad de som kom 2010 hade. Men att de är i betydligt i sämre skick är en konsekvens av den inhumana asyllagstiftningen som trädde i kraft i juli 2016 och de godtyckliga åldersuppskrivningarna.

Matilda Brinck Larsen har träffat många ungdomar som gett upp och som har självmordstankar. Ovissheten inför framtiden skapar känslor av uppgivenhet.

– Vi har 32 platser på vårt HVB-hem. Hälften av dem står tomma därför att ungdomar som blivit uppskrivna i ålder inte längre får vara kvar inom socialtjänstens vård och omsorg när de blivit 18 år. De tvingas då flytta till ett nytt boende för asylsökande vuxna och den lilla trygghet de har hunnit bygga upp i Sverige raseras; sin gode man, kompisar på boendet, vännerna i personalen och lärare.

Att Matilda Brinck Larsen nu lämnar sin tjänst beror på stor frustration men också på att det i längden kommer att bli omöjligt för henne att verkställa de beslut som fattats om hanteringen av ensamkommande barn och unga.

– Min arbetsgivare har gett mig stor frihet men i slutändan kommer jag inte att kunna jobba kvar i en politiskt styrd organisation. Jag kommer att  komma i konflikt med mitt samvete. De politiska målen går inte att förena med det jag anser vara bäst för barnen.

Matilda Brinck Larsen börjar 1 maj arbeta för Reningsborg som är en idéburen organisation på kristen grund i Göteborg.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Det finns en till aspekt på åldersfrågan här som förutom ensamkommande flyktingungdomar även t ex drabbar personer med psykiska funktionsnedsättningar när det fyller 18 år även under antagandet att åldern är korrekt. Hjälpbehoven och problemen personen i fråga dras med blir inte som genom ett trollslag mycket mindre under natten inför 18-årsdagen. Många hamnar i olika varianter av moment 22 eller "svarta hål" här.

 

Till minne