SL stoppar ny kampanj i tunnelbanan

SL har beslutat att inte tillåta en annonskampanj i rulltrapporna på Östermalmstorgs tunnelbanestation av säkerhetsskäl. Elbolaget God El, som ligger bakom kampanjen tillsammans med Stockholms stadsmission, säger att beslutet "speglar debattklimatet i samhället".

God El och Stadsmissionens kampanj var utformad på engelska, svenska och romani och skulle — likt Sverigedemokraternas omdiskuterade kampanj mot tiggare — sättas upp i takbjälkarna ovanför rulltrapporna.

Men affischerna, som bland annat innehåller textraderna "Förlåt för röran här i Sverige" och "Det finns de som gör skillnad på människor", kommer inte att få sättas upp ovanför rulltrappan.

- Efter händelserna med Sverigedemokraternas annonsering såg vi att den platsen utgör en säkerhetsrisk för resenärer och folk som befinner sig i rulltrappan, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL.

Marie Dahllöf, vd på God El, säger att hon respekterar SL:s beslut med hänseende till resenärernas säkerhet, men menar att kampanjen inte längre går att genomföra som planerat.

- För oss är kampanjen både budskapet, placeringen av budskapet och tidpunkten för budskapet. SL:s beslut innebär att kampanjen inte längre kan få samma effekt.

SL:s beslut kom med kort varsel, och God El och Stadsmissionen väljer att i stället lansera sin kampanj digitalt.

Marie Dahllöf säger att SL:s oro för sina resenärers säkerhet har sin bakgrund i ett allt våldsammare debattklimat.

- Jag tycker det återspeglar hur debatten kring tiggeriet ser ut nu, i samhället och på nätet. Den är hätsk och har en otrevlig ton.

Jesper Pettersson säger att SL:s beslut inte har någonting med innehållet i kampanjen att göra, bara med annonsplaceringen.

- Det är inte kampanjen vi stoppar. De är välkomna att annonsera med sina budskap på massa platser i tunnelbanan, men inte på just den ytan.

 

Fakta: SD:s tunnelbanekampanj

I början av augusti lanserade Sverigedemokraterna en annonskampanj i Östermalmstorgs tunnelbanestation.

Ovanför rulltrapporna satt engelskspråkiga budskap som "Sorry about the mess here in Sweden".

Syftet med kampanjen, enligt SD:s presschef Henrik Vinge, var att få till en diskussion om hur tiggerifrågan ska hanteras.

Kort efter att kampanjen sattes upp revs annonserna ned från takbjälkarna.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.