SKR skriver öppet brev om nekat stöd

Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, har skrivit ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven angående regeringens nekade stöd till utbildning vid Teologiska högskolan.

Utbildningen var tänkt att vända sig till ortodoxa och österländska troende från bland annat Syrien och Irak, men, som Sändaren tidigare rapporterat om, har regeringen sagt nej till pengarna.

I brevet skriver Karin Wiborn bland annat att kriget i Syrien inneburit stora utmaningar för ortodoxa församlingar i Mellanöstern och Europa, och att de många nyanlända inte bara behöver humanitärt och ekonomiskt stöd utan också utbildning i ledarskap och samhällsanalys.

”Nyligen har Teologiska Högskolan Stockholm (THS) och Sankt Ignatios utbildningsinstitut i Södertälje inlett ett samarbete som inneburit ett viktigt steg för integrationen av de ortodoxa kristna i Sverige. Studenterna ska läsa kurser i både teologi och mänskliga rättigheter.”

”För att förverkliga detta har THS ansökt om statligt stöd till 100 utbildningsplatser för cirka fem miljoner kronor... Det är det olyckligt att regeringen valt att inte ge stöd till THS i detta integrationsarbete.”

Karin Wiborn har skickat sitt brev både till statsrådet Helen Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, till kulturminister Alice Bah Kuhnke samt till Åke Göransson generalsekreterare för Nämnden för statligt stöd till trossamfunden. (SST)

Brevet i sin helhet finns att läsa på SKR:s hemsida, eller här: http://20160929-brev-statsmininstern-mfl-ortodox-utbildning

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne