SKR mötte migrationsministern

Migrationsminister Morgan Johansson vill ha tätare träffar med representanter för det civila samhället. Det sa han vid ett asylforum igår där samtalet bland annat gällde hur asylpolitiken utvecklats.

13 representanter, bland annat från Sveriges kristna råd, Svenska kyrkan och Stadsmissionen, fick under två timmar höra migrationsministern berätta om den aktuella situationen ur regeringens perspektiv samt ge sin syn på den svenska asylpolitiken. Mikael Stjernberg, SKR, säger att sådana här möten är viktiga för organisationerna både för att få information och för att framföra synpunkter.

- Från kyrkornas sida lyfte vi bland annat fram otydligheten vid utvisningar utifrån den lag som trädde i kraft 1 juni i år.. Vem tar ansvar för dem som blivit av med boende och matersättning? Är det kyrkornas och övriga delar av det civila samhällets uppgift?

Morgan Johansson menade att det måste finnas en ordning och att det handlar om människor som fått slutliga besked. Att så många hamnat mellan stolarna förklarade migrationsministern med det stora antal som inte har rätt att stanna i landet. Vuxna män, som det oftast handlar om, måste vara beredda på ett nej och får också så kallat återetableringsstöd.

Kyrkornas representanter påtalade också det märkliga i att UD avråder resor till Afghanistan på grund av säkerhetsläget, men samtidigt utvisar Sverige unga pojkar till landet.
- Som jag uppfattade det så gav Morgan Johansson en liten öppning för en förändring i bedömningen om hur säkert det är att skicka tillbaka människor till Afghanistan, men några direkta löften gav han inte.

Flera av deltagarna i asylforumet ställde frågor om familjeåterförening och föreslog att delar av den migrationslag som infördes i juli skulle ändras. Men  migrationsministern gav inga förhoppningar om en förändring i den tillfälliga lagen.

Morgan Johansson lovade att förbättra informationen till både asylsökande och till organisationerna. Han uttalade också en önskan att få träffa det civila samhällets representanter två gånger per år. Senaste asylforum hölls i mars 2015.

Christina Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.