SKR kritiskt till EU:s avtal med Turkiet

EU:s avtal med Turkiet bör leda till att färre flyktingar kommer till Sverige. Det sa statminister Stefan Löfven efter EU:s toppmöte i fredags. Karin Wiborn, generalsekreterare i Sveriges Kristna råd, är besviken. – Sverige borde ha stått upp för en mer positiv migrationspolitik, säger hon.

Redan i söndags började EU:s omvälvande flyktingplan träda i kraft. Men det finns en stor skepsis över hur rättsliga frågor ska kunna hanteras och om planen ens går att genomföra praktiskt. Enligt avtalet ska flyktingar som tar sig till Grekland, men inte söker asyl där, hållas kvar innan de återförs till Turkiet. För varje flykting som återförs ska EU ta emot en annan flykting, som är i Turkiet.

Olika hjälp- och människorättsorganisationer kritiserar planen och befarar bland annat att flyktingarna kommer att masshanteras och inte få individuell prövning.

- Kyrkorna har under lång tid varnat för att principerna om alla människors lika värde, exempelvis i rätten till asyl, urholkas med Sveriges och EU:s alltmer strikta migrationspolitik. Det finns en uppenbar risk att värderingsfrågorna får stå tillbaka när man fattar snabba och panikartade beslut för att lösa akuta situationer. Sverige borde kunna bättre än så. Nu är känslan att om inte de hjälper, så ska inte vi hjälpa.Vad gör det med vår människosyn? undrar Karin Wiborn.

Hon efterlyser en långsiktig och human flyktingpolitik och är bedrövad över att EU-länderna inte tar sitt ansvar. Istället lämnar man över flyktingproblemen till Syriens grannländer som redan tar emot miljontals människor. Karin Wiborn befarar att EU:s avtal med Turkiet kommer att förstärka den utvecklingen. Trycket på grannländerna kommer att öka ännu mer.

I förra veckan publicerades en Sifo-undersökning som säger att 7 av 10 svenskar ställer sig bakom en striktare flyktingpolitik, en siffra som måste tas med en nypa salt, enligt SKR:s generalsekreterare. - Det kan bero på hur man ställer frågor. Men det finns uppenbart en rädsla för hur ökade kostnader för flyktingmottagning kan påverka våra egna liv. I det politiska spelet skulle ingen politiker våga föreslå en skattehöjning under en period för att göra en humanitär insats. Under senare tid har jag ändrat min syn på mitt eget land. Är vi kanske räddare och inte så öppna som vi tror?

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne