Skört framtidshopp i Homs

Mitt i nyhetsflödet om den fasansfulla situationen i Syrien kommer en och annan hoppfull rapport. En sådan handlar om Equmeniakyrkans systerkyrka i Homs där den sönderbombade kyrkan har återuppbyggts och människor börjat återvända.

— Men situationen kan när som helst förändras till det sämre igen, säger Gunilla Ikponmwosa, Equmeniakyrkans samordnare för Mellanöstern/Nordafrika.

Gunilla Ikponmwosa är osäker om i vilken utsträckning människor i Syrien vet något om de strandade fredssamtalen om Syrien. Den allmänna känslan bland dem hon mött är att man känner sig övergivna av världssamfundet.

— Därför är kontakten som Equmeniakyrkan har med sin systerkyrka, Nationella Evangeliska Synoden i Syrien och Libanon (NESSL), så viktig för dem. De vet att det finns människor som ber för dem och är engagerade i deras öde.

Gunilla Ikponmwosa håller sig ständigt uppdaterad om situationen för kyrkorna i området. I november 2015 var hon i Libanon och träffade då bland annat pastorn för den presbytarianska kyrkan i Homs. Kyrkan blev totalförstörd vid bombningar 2012, liksom en stor del av byggnaderna i staden där många kristna bodde. 

— Homs har i olika perioder varit kontrollerat både av regerings- och rebellstyrkor. Just nu är det regeringsstyrkorna som har kontroll. Många kristna flydde från Homs vid bombningarna som förstörde kyrkan, men församlingen har hela tiden med knappa resurser kunnat driva resterna av ett äldreboende. Många av de äldre har inte kunnat fly.

för ett par år sedan mötte Gunilla Ikponmwosa pastor M (vars namn inte ska avslöjas) som nu är pastor i församlingen i Homs, var han ganska uppgiven. Han hade då själv varit på flykt men hade fått en fråga från kristna i Homs om han ville komma och hjälpa dem.  

Sedan dess har församlingsmedlemmarna börjat återvända till Homs och i oktober 2015 kunde församlingssalen i den bombade kyrkan återinvigas efter ett hårt arbete med att återställa den. Under julhelgen invigdes kyrksalen.

— Det var en stor händelse för församlingen som nu har 500 medlemmar. Genom enskilda gåvor från Svenska kyrkan har 15 av de familjer som fått sina hem förstörda kunnat flytta tillbaka. Equmeniakyrkan stöttar bland annat ett projekt som stöttar 2000 studenter i Syrien med skolmaterial. Vi stöder också kyrkans arbete med att dela ut matpaket och bränslepaket.

Genom Equmeniakyrkans insamling till internationell mission, Tänd ett ljus, kom det in 1 miljon kronor från första advent till 31 januari. Pengarna ska användas bland annat till matpaket och andra förnödenheter.

Gunilla Ikponmwosa är imponerad av NESSL:s arbete och av att människor mitt i all hopplöshet har kraft och mod att återuppbygga kyrkor och hus.

— Utan stöd och hjälp från kristna runt om i världen så skulle det inte vara möjligt, säger hon.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.