Skolinspektionen tvångsstänger skola

Svenska interkulturella skolan i Spånga förbjuds att bedriva undervisning av Skolinspektionen på grund av allvarliga brister i verksamheten. Om inte skolan vidtar åtgärder före den 28 december kommer skolan med 200 elever att stängas under ett halvår.

Skolinspektionen inledde i höstas en omfattande inspektion av Svenska interkulturella skolan efter att ha fått larm om brister i verksamheten. Nu har man beslutat att skolan ska stängas och om ägaren Interkulturell Utbildning i Stockholm inte vidtar åtgärder kommer rätten att bedriva skola helt dras in. Skolan hotas även av vite på 600.000 kronor om inte åtgärderna vidtas till maj 2018.

Skolan får kritik bland annat för att inte ge eleverna tillräckligt med undervisning, att inte sätta betyg i enlighet med lagen och att utbildningen inte är likvärdig för alla elever. Bland annat får flickorna på skolan inte samma simundervisning som pojkarna utan leds av en obehörig lärare. Skolan saknar dessutom för närvarande både rektor och efter nyår även lokaler för sin verksamhet.

Skolinspektionen menar vidare att skolledningen har försvårat tillsynen av skolan genom att komma med oriktiga uppgifter. Bland annat genom att mörka att skolan står utan lokaler efter nyår. Ägaren har tidigare varit i blåsväder och dömts för ekonomiska oegentligheter i sin affärsverksamhet. De 200 eleverna i grundskolan som även har förskola och  fritidsverksamhet måste nu placeras i en ny skola.

Skolresultaten i skolan ligger också långt under rikssnittet och endast 29 procent av eleverna nådde kunskapskraven i alla ämnen. I riket är motsvarande andel 74 procent.

Taggar:

UTBILDNING

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice