Nyhet

Skånberg hänger löst

Han är pastor i Equmeniakyrkan, teologie doktor, ordförande för Riksdagens kristna grupp och värdekonservativ ledamot för Kristdemokraterna. Men inför höstens riksdagsval hänger Tuve Skånberg löst.

Tuve Skånberg kom in i riksdagen 1991, förlorade sin plats 2006 men återvände i valet 2010 med 1194 personkryss i ryggen. Väl tillbaka i riksdagen har Skånberg arbetat med såväl utbildnings, konstitutions, och justitiefrågor. I den kristdemokratiska riksdagsgruppen har Skånberg blivit något av en galjonsfigur för de värdekonservativa i partiet som motsatt sig utökade rättigheter för samkönade, problematiserat aborter och kämpat för att göra hädelse (religionskränkningar) till ett brott. 

Men inför höstens val hänger nu Skånbergs riksdagsplats på en skör tråd. Detta efter att nomineringskommittén i Skåne föreslagit att partiledaren Ebba Busch Thor och Michael Anefur skall toppa de båda lokala riksdagslistornas. Skånberg föreslås istället till en fjärdeplats. Det är å andra sidan bättre än inför riksdagsvalet 2014 då nomineringskommittén föreslog honom till en åttondeplats och då bara i en av valkretsarna. Men då som nu är det nomineringsstämman som avgör vem som får vilken plats på listan. För fyra år sedan flyttade stämman upp Skånberg från åttonde till andraplatsen och nu är frågan om historien kan upprepa sig. 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar