Sjöstedt manar till eftertanke

Kyrkan har en stark, oberoende röst med förmåga att lyfta de stora frågorna i den politiska debatten. – Kyrkan har en annan ingång. Det är befriande, sa partiledaren Jonas Sjöstedt, V, först ut på Vårgårda möte.

 

Känslan av förväntan var stor när det äntligen var dags för den första partiledarutfrågningen i Vårgårda, valrörelsen 2014. Också Jonas Sjöstedt var förväntansfull när han äntrade scenen, bredvid den stora kören, inför den stora publiken.

– Kyrkan visar inte bara på ord utan också handling i exempelvis arbetet med flyktingar, konstaterade Sjöstedt som ser många paralleller mellan politisk och religiös övertygelse.

När Jonas Sjöstedt läste böcker av ärkebiskop KG Hammar fann han formulerade insikter som stämde med hans egna tankar om hur övertygelse går igenom tre faser; från frälsningsrusets tvärsäkerhet, till tvivlets ödmjukhet till en grundad tro där man vågar skåda de svåraste frågorna i vitögat. Och att våga röra sig i de svåra frågornas gränsland tilltalar vänsterledaren, även om han konstaterar att utrymmet för dem inte är så stort i den dagliga partipolitiken.

Men till denna eftertanke manade Jonas Sjöstedt: Att reflektera över vilket samhälle vi verkligen vill vara med och forma. Han exemplifierade med gymnasister vars gymnasieskolor går i konkurs under pågående utbildning och förskolor som riskkapitalister tjänar pengar på, medan barnen får äta "knäckebröd och vatten" som mellanmål. Allt i privatiseringens och vinstdrivandets intressen, menade Sjöstedt.

– Ett ögonblick skulle vi stanna upp och se vad som händer i vårt liv. Vill vi ha en välfärd som ser ut så här?

Rättvisa mellan samhällsgrupper, jämlikhet på alla plan och fred, även i långvariga konflikter som i Gaza, lyfter Jonas Sjöstedt som realistiska mål. 

– Det är klart att det är möjligt! När människor möts kan vi skapa ett samhälle som håller ihop. Det goda samhället har omtanken som drivkraft, inte egennyttan.

Tångahallen har plats för cirka 2 500 personer, denna afton kom ungefär 1 400 för att lyssna på vänsterledaren. I morgon är det Folkpartiets Jan Björklunds tur.

Anna Hagnell

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne