"Självklart att kyrkan finns på plats under Pride"

-Jag brinner för att möta människor i de sammanhang som Pride erbjuder. Det säger Jenny Dobers, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan, som ska predika på Kärlekens mässa som avslutar den nu pågående Prideveckan i Stockholm.

Kärlekens mässa är ett ekumeniskt samarbete där olika personer erbjuds att predika.
-Jag tycker det är otroligt vackert att när stan bjuder inte till stor festival att vi också som kyrka bjuder in till att fira gudstjänst tillsammans för att mötas i kärlek och i bekräftelsen av att vara älskad, säger Jenny Dobers.

Hon tycker inte att det läggs för stor betoning på just bekräftelse, att budskapet är för ensidigt.
-Det finns så många homosexuella som inte vet om de räknas, att få gem dem bekräftelsen i denna form är så starkt.

Mässan har ett viktigt budskap framför allt till de många  hbtq-personer som kommer från andra delar av landet; där det kanske inte är självklart att förstå att man både kan vara kristen och homosexuell, sä'ger hon vidare.

Hon har ännu inte skrivit klart sin predikan men säger att en viktig del både i den och gudstjänsten som sådan kommer att vara betoningen på solidaritet med resten av världen.
-Att vi håller förbön för de många människor i världen  som inte lever under samma villkor som vi, som förföljs  både för att de är homosexuella och/ eller är kristna, säger hon.

Kyrkan på Pride är ett ekumeniskt samarbete med en flera aktiviteter under festivalen. Bland annat kommer det att finnas ett tält där det erbjuds själavårdssamtal. Det kommer också att anordnas en del seminarier och samtal. Jenny Dobers kommer att medverka i ett av dem med titeln; Finns det plats för hbtq-personer i våra samfund?
-En del av mitt svar på den frågan är att man självklart är välkommen, en persons sexuella läggning är inget som avgör om man kan vara med eller inte., säger hon.

Men hon betonar också att  bredden är stor inom Equmeniakyrkan, den rymmer de som tycker att det är helt oproblematiskt med att vara homosexuell och de som tycker tvärtom.
-Vi värnar den bredden. Det finns inget uttalat beslut om hur vi ska förhålla oss som församlingar eller pastorer. Våra kyrkoledare har till exempel klargjort att man samkönade par kan viga sig i våra kyrkor, men det är upp till varje lokal församling och pastor att göra som de vill, säger hon.

Jenny Dobers själv tycker det är självklart att kyrkan ska finnas på plats under Pride-veckan.
-Det är ett brett forum med alla möjliga inslag och ingen förväntas ställa upp på allt som propageras men kyrkan vi vill finnas med och markera mot diskriminering och för att vi längtar efter att mötas i evangeliet som Gud bjuder in till.

 

 

 

 

Fakta: Den 3 augusti

Kärlekens mässa äger rum den 3 augusti i Storkyrkan och arrangeras av Equmeniakyrkan Region Stockholm, Storkyrkan samt EKHO – Riksförbundet Ekumeniska grupperna kristna hbtq-personer.

Signe Hassler

Taggar:

Pride

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Robert Larsson
Tråkigt att Equmeniakyrkan blivit en vindflöjel för de politiska vindar som blåser istället för att vara ett salt och ett ljus i en tid där Guds kärlek verkligen behövs. Att vara kristen innebär att stå upp för människor, särskilt de som har det svårt på olika sätt, men att göra det med budskapet om nåd och förlåtelse. Endast hos Jesus finns verklig upprättelse! Bifogar ett läsetips från en tidningskollege till sändaren: http://www.varldenidag.se/ledare/2014/07/30/Lukas-Berggren-Under-Prideveckan-provas-lojaliteten/