Nyhet

Sittstrejken vid Medborgarplatsen fortsätter: “Vi kommer inte ge upp”

I söndags startade sittstrejken där hundratals ensamkommande asylsökande ungdomar samlades på Mynttorget vid riksdagshuset i Stockholm. Under tisdagskvällen attackerades de av högerextrema och tre personer skadades. Nu har de flyttat strejken till Medborgarplatsen. – Vi är många här som är oroliga och trötta, säger Mahmood Razeie, en av initiativtagarna till strejken.

Under onsdagskvällen flyttades sittstrejken till Medborgarplatsen på grund av att de behövde mer plats. Under torsdagsförmiddagen är liggerunderlag, filtar kaffetermosar och stora vattendunkar utspridda över Medborgarhusets trappa. Men framför allt är det fullt av flyktingar och på plakaten står det "Stoppa utvisningarna till Afghanistan" och "If you believe you have a right to a life come sit with me".

Vi kommer att sitta här till att vi får ett svar från Mikael Ribbenvik på Migrationsverket, säger Mahmood Razeie.

Han är en av dem som tog initiativet till sittstrejken och en av de många ensamkommande flyktingarna från Afganhistan som befinner sig Medborgarplatsen. Två av hans vänner blev skadade under tisdagens attack vid Mynttorget.

– En av dem har fortfarande jätteont i magen. Men båda två lämnade sjukhuset för att de ville vara här tillsammans med sina vänner, säger Mahmood Razeie som bott i Sverige i två år och fortfarande väntar på uppehållstillstånd.

Sittstrejken har fått stor uppmärksamhet i media och hashtaggen #ungisverige har spridit sig som en löpeld i sociala medier.

– Under gårkvällen blev vår hashtagg störst i Sverige på Twitter vilket känns jätteroligt! Vi är jättetaggade, speciellt efter attacken, den gav oss bara mer energi, säger Fatima Mohammadi.

Fatima Mihammadi är 20 år och kom till Sverige för fyra år sedan, hon är en av de få på plats från Afghanistan som fått uppehållstillstånd. Under sittstrejken bär hon och flera andra ungdomar gröna västar.
– Vi har valt ut vissa personer som är bra på att organisera. Det kan handla om att hämta filtar, följa med människor till en sovsal i Gamla stan eller hämta mat, säger Fatima Mohammadi.
Hon tycker att det är otroligt att se vilken uppslutning det är.

– Det har kommit ungdomar hit från hela Sverige, från Boden och ner till Malmö, säger Fatima Mohammadi.

Hon berättar att det under onsdagskvällen var ett oräkneligt antal ungdomar på medborgarplatsen. Det delade ut 600 smörgåsar, men det räckte inte riktigt till alla ändå.
– Vi har en policy att vi inte vill be folk om mat, men på något sätt har det ordnat sig hela tiden. I gårkväll hjälpte till exempel en moské till med att ge oss mackor, säger Fatima Mohammadi.
Mustaza Hakimi har åkt till Stockholm från Uppsala för att kunna medverka under strejken. Han kom igårkväll och sitter på trappan med sina kompisar Hamkar, Mugtaba och Amir. Snart kommer deras vänner från Malmö och Göteborg.
– Vi kan inte åka tillbaka till Afghanistan. Migrationsverket kommer att ge oss svar snart och till dess fortsätter vi att kämpa, säger Mustaza Hamiki.

 

Lukas Lind

 • 7 Kommentarer

 • Lägg till ny kommentar
 • Thomas Kärrlander

  Fast, betraktar man bildmaterialet från Mynttorget så verkar de flesta vara män och varken barn eller ungdomar. Inte heller Amir på bilden kan vara 20, eftersom både huvud och kroppsbyggnad berättar om en fullvuxen man, dvs 25-30 eller äldre.

  Jesus hatar hyckleri, därför ska vi också låta bli att hyckla. Följ i stället hans uppmaning att leva i ande och sanning!

 • Sven Andersson

  Gode Tomas, den bild vi som kristna är kallade att först framkalla på vår näthinna i mötet med andra är den bild som Gud skapat oss alla till: bilden av Gud, imago dei - inte “bildmaterialet från Mynttorget”.
  I ett sådant sammanhang spelar det mindre roll vilken ålder en människa har - även om Jesus p g a vi ofta blundar för de små och osynliggjorda i vår värld, särskilt betonat att alla barn och de fattiga hör Guds rike till.
  Och om hyckleri ger oss Jesus en klassisk definition redan i det äldsta av evangeliet. Enligt den synes hyckleri handla om avstånd till våra hjärtan (Mark 7:1ff, särsk.v.21, jfr även 7:7 med ref.till Jes.29:13).
  Så kanske är det - när allt kommer omkring - stängda hjärtan som Jesus inte gillar?
  Eller som Mikael Wiehe sjöng i TV igår när denna artikels ämne diskuterades:
  "Släpp in mig, släpp in mig, släpp in mig. Släpp in mig, säg mig att jag är din, slå upp dina fönster och öppna din dörr och hälsa mig välkommen in. Jag har flytt i från bombade städer och hus....”
  Gud kallar oss än - i främlingen.

 • Thomas Kärrlander

  Sven,
  "Bekymra er därför inte och fråga inte: Vad ska vi äta? eller: Vad ska vi dricka? eller: Vad ska vi klä oss med? Allt detta söker hedningarna efter, men er himmelske Far vet att ni behöver allt detta. Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Bekymra er alltså inte för morgondagen, för morgondagen bär sitt eget bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga." (Matt 6:31-34)

  Jag vet inte vilken Bibel du läser, men enligt Jesus är vår uppgift att lära folken, inte att föra in främmande folkslag i Jerusalem för att försörja dem; "Go ye therefore, and teach all nations, baptizing them in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Ghost: Teaching them to observe all things whatsoever I have commanded you: and, lo, I am with you alway, even unto the end of the world. Amen." (KJV/Matt 28:19-20).

  En sak till. Är asylsökare ett yrke eftersom det är möjligt att strejka från asylsökandet?!

 • Sven Andersson

  Du citerar goda Jesus-ord för vår tid: “Gör er därför inga bekymmer…” (Matt 6:31ff)
  Ändå är det nog ofta det vi gör - bekymrar oss - mer än vi behöver. I TV-programmet jag refererat till, Opinion Live 17/8, där artikelns ämne diskuterades, fick vi höra personen som titulerades teologie doktor etik ge följande argument för att inte låta unga afghanerna i vårt land få stanna här: "Vi har skolkris, vårdkris, poliskris, vi har kris överallt."
  Vi har lätt för att bekymra oss i stället för att följa Jesus: “Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.”
  I alla fall saknade jag detta perspektiv - Guds rike och Guds rättfärdighet/rättvisa - när den nyss nämnde teologie doktor som första argument för att avvisa de unga afghanerna även sa: “Det är faktiskt så att Sverige har störst ansvar för sina egna medborgare”.
  Ett sådant argument är förståeligt utifrån en identitet som rätt och slätt svensk.
  Men, som människa och kristen, som Jesu Kristi ambassadörer i denna värld, är vi kallade att söka något som är större än Sverige och t.om. högre än svenska statens rättsväsen: Guds rike och Guds rättvisa.
  Jag tror inte vi är nog bra på det än.

 • Thomas Kärrlander

  Q: Ja, Sven, när började alla våra "kriser"?
  A: När vi blev självgoda och övergav Gud, precis som israeliterna.

  Q: Så vad fick israeliterna höra från sina profeter?
  A: Jo, att landet skulle spy ut dem därifrån.

  Vad vi ser idag är Guds dom över landet och inte ens att Mikael Wiehe sjunger i TV kan göra någonting åt det.

 • Sven Andersson

  Tvärtom! Vad Mikael Wiehe och vi gör i samarbete med Gud gör skillnad - stor skillnad - rentav oändlig skillnad.
  Vi kan möta Gud i vår nästa och himlen om hörnet.
  Belöningen övergår m.a.o. våra vildaste fantasier - en investerare som endast vandrar på Wall street och får dollarögon kan aldrig få högre belöning än de som lärt sig vandra på Jesus street med Guds ögon (Matt 6:19 ff) - men det gäller att göra saken i smyg (Matt 6:1) - om det går. ;-)

 • Thomas Kärrlander

  Sven,
  Du har helt rätt att vi hela tiden ska tänka på vår nästa och göra goda gärningar för våra medmänniskor, men det får inte ske på andras bekostnad.

  Däremot har Matt 6.1 inget med goda gärningar som du beskriver att göra. Några svenska översättningen är svag på denna punkt, KJV visar dock vägen: "Take heed that ye do not your alms before men, to be seen of them: otherwise ye have no reward of your Father which is in heaven."
  Annars skulle det vara i direkt motsägelse mot vad som står i förgående kapitel:
  "På samma sätt ska ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Far i himlen." (Matt. 5:16).

  Slutligen, Guds dom över landet är inget som vi kan ändra på, även om vi själva är påväg till Jesus. Förhoppningsvis kan vi dock leda några in på den rätta vägen.

  Gud välsigne dig, Sven!
  Thomas