Mahmood Razeie är en av initiativtagarna till sittstrejken
Amir Alizada, Hamkar Rahmatullah, Mugtaba Rasa och Mustaza Hakimi kom till Medborgarplatsen i gårkväll. De är hoppfulla om att få svar från Migrationsverket.
Fatima Mohammadi är glad för att budskapet om sittstrejken spridit sig så snabbt i media och på nätet
Dagtid är en del av ungdomarna på jobbet eller i skola. under kvällen förväntas antalet personer på plats bli fler.

Sittstrejken vid Medborgarplatsen fortsätter: “Vi kommer inte ge upp”

I söndags startade sittstrejken där hundratals ensamkommande asylsökande ungdomar samlades på Mynttorget vid riksdagshuset i Stockholm. Under tisdagskvällen attackerades de av högerextrema och tre personer skadades. Nu har de flyttat strejken till Medborgarplatsen.
– Vi är många här som är oroliga och trötta, säger Mahmood Razeie, en av initiativtagarna till strejken.

Under onsdagskvällen flyttades sittstrejken till Medborgarplatsen på grund av att de behövde mer plats. Under torsdagsförmiddagen är liggerunderlag, filtar kaffetermosar och stora vattendunkar utspridda över Medborgarhusets trappa. Men framför allt är det fullt av flyktingar och på plakaten står det "Stoppa utvisningarna till Afghanistan" och "If you believe you have a right to a life come sit with me".

Vi kommer att sitta här till att vi får ett svar från Mikael Ribbenvik på Migrationsverket, säger Mahmood Razeie.

Han är en av dem som tog initiativet till sittstrejken och en av de många ensamkommande flyktingarna från Afganhistan som befinner sig Medborgarplatsen. Två av hans vänner blev skadade under tisdagens attack vid Mynttorget.

– En av dem har fortfarande jätteont i magen. Men båda två lämnade sjukhuset för att de ville vara här tillsammans med sina vänner, säger Mahmood Razeie som bott i Sverige i två år och fortfarande väntar på uppehållstillstånd.

Sittstrejken har fått stor uppmärksamhet i media och hashtaggen #ungisverige har spridit sig som en löpeld i sociala medier.

– Under gårkvällen blev vår hashtagg störst i Sverige på Twitter vilket känns jätteroligt! Vi är jättetaggade, speciellt efter attacken, den gav oss bara mer energi, säger Fatima Mohammadi.

Fatima Mihammadi är 20 år och kom till Sverige för fyra år sedan, hon är en av de få på plats från Afghanistan som fått uppehållstillstånd. Under sittstrejken bär hon och flera andra ungdomar gröna västar.
– Vi har valt ut vissa personer som är bra på att organisera. Det kan handla om att hämta filtar, följa med människor till en sovsal i Gamla stan eller hämta mat, säger Fatima Mohammadi.
Hon tycker att det är otroligt att se vilken uppslutning det är.

– Det har kommit ungdomar hit från hela Sverige, från Boden och ner till Malmö, säger Fatima Mohammadi.

Hon berättar att det under onsdagskvällen var ett oräkneligt antal ungdomar på medborgarplatsen. Det delade ut 600 smörgåsar, men det räckte inte riktigt till alla ändå.
– Vi har en policy att vi inte vill be folk om mat, men på något sätt har det ordnat sig hela tiden. I gårkväll hjälpte till exempel en moské till med att ge oss mackor, säger Fatima Mohammadi.
Mustaza Hakimi har åkt till Stockholm från Uppsala för att kunna medverka under strejken. Han kom igårkväll och sitter på trappan med sina kompisar Hamkar, Mugtaba och Amir. Snart kommer deras vänner från Malmö och Göteborg.
– Vi kan inte åka tillbaka till Afghanistan. Migrationsverket kommer att ge oss svar snart och till dess fortsätter vi att kämpa, säger Mustaza Hamiki.

 

Lukas Lind

Kommentera

Fast, betraktar man bildmaterialet från Mynttorget så verkar de flesta vara män och varken barn eller ungdomar. Inte heller Amir på bilden kan vara 20, eftersom både huvud och kroppsbyggnad berättar om en fullvuxen man, dvs 25-30 eller äldre.

Jesus hatar hyckleri, därför ska vi också låta bli att hyckla. Följ i stället hans uppmaning att leva i ande och sanning!

FLER NYHETER