Sida stoppar bistånd efter USA-beslut

Sida drar in bistånd till organisationer som viker sig för USA:s krav om att inte jobba med abortfrågan.

USA beslutade tidigare i år att dra in allt bistånd till organisationer som stödjer eller erbjuder aborter. Sverige svarade med att öka på biståndet med ytterligare 200 miljoner kronor. Nu tar Sverige och biståndsmyndigheten Sida nästa steg, och fryser biståndet till organisationer som går med på USA:s krav.

- Sverige vet av egen nationell erfarenhet att sexualupplysning, rätten till abort och rätten till preventivmedel ger en bättre hälsa för kvinnor och barn och en bättre rättighetssituation för kvinnor att bestämma över sina kroppar och sina liv, säger Sidas chef Carin Jämtin.

Sida kan säga upp avtal eller fasa ut stödet till organisationer som i dag får pengar för att arbeta med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Jämtin säger att hundratals organisationer världen över drabbas av Trumps politik.

- Men det är möjligt att de kommer att hålla fast vid vad de tror på, att informera och genomföra aborter, och då kommer Sidastödet att fortsätta att finnas där.

TT: Hamnar inte hjälporganisationer i en svår situation, att välja mellan amerikanska eller svenska pengar?

- Jo, så kan man uttrycka det. Men de som satt dem i en svår situation är Trumps administration, som förvägrar organisationer att göra det de vet är rätt.

Svenskt bistånd till mat, vatten och liknande påverkas inte. Däremot finns risken att exempelvis malaria- och hivprevention påverkas.

- Den risken finns, speciellt under en övergångstid, säger Jämtin.

Hon hoppas att beslutet ska leda till att fler länder går Sveriges väg, och nämner att samtal i den riktningen förts med de nordiska länderna, Nederländerna, Kanada, Luxemburg och Storbritannien, även om Sverige nu går först.

- Vi gör vårt bästa i ett väldigt svårt läge. Alternativet för oss hade varit att inte göra någonting och låta Trumpadministrationens beslut flyta igenom. Och det hade fortfarande inte inneburit att de här organisationerna kunnat göra det som är rätt, det vill säga informera om och genomföra säkra aborter.

Gustav Sjöholm/TT


Fakta: Osäkra aborter

. En abort som utförs av en person som inte har nödvändiga färdigheter eller i en miljö som inte når upp till minimala medicinsk standard kallas osäker.

. Ungefär 22 miljoner osäkra aborter utförs årligen i världen, nästan alla i utvecklingsländer.

. Uppemot 13 procent av alla graviditetsrelaterade dödsfall i världen beror på osäkra aborter. Sju miljoner människor tvingas årligen uppsöka vård efter en osäker abort.

. Enligt WHO kan nästan alla fall av skador och dödsfall på grund av osäkra aborter undvikas med utbildning, p-piller, tillgång till lagliga aborter och snabb vård vid komplikationer.

Källa: WHO

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.