Sida flyttar till Botkyrka

Regeringen fortsätter att flytta myndigheter från Stockholm. Drygt 500 tjänster på Sida flyttas till Botkyrka söder om huvudstaden.

– Vi vill se ett Sverige som håller ihop och i det arbetet är det väldigt viktigt med statlig närvaro. Det är en fråga om legitimitet, såväl på landsbygd som i stad och ytterområden, säger bistånds- och klimatminister Isabella Lövin (MP) på en presskonferens.

Hon berättade att regeringen avser att flytta biståndsmyndigheten Sida från Stockholms innerstad till Botkyrka. Det berör drygt 500 tjänster på huvudkontoret.

– Jag är naturligtvis väldigt glad, säger kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S).

Flytten kommer att förändra förutsättningarna för hela kommunen, tror hon. Till exempel kan restauranger och kaféer påverkas positivt.

– Det är enormt viktigt med statlig närvaro, även i ytterområdena, säger Ebba Östlin.

Enligt Lövin är ett av skälen till att regeringen har valt Botkyrka just att den statliga närvaron är väldigt låg där. Var i Botkyrka Sida ska hålla hus är inte bestämt. För närvarande finns inga lokaler, men kommunen är beredd att bygga ett helt nytt hus för Sida.

– Det här kommer att förstärka den positiva utveckling vi redan är inne i. Det handlar om närhet och att kunna ta del av verksamheten. Det kommer att skapa en ny bild av Botkyrka, säger Östlin till TT.

På längre sikt kommer flytten inte att öka kostnaderna för Sida, tror Isabella Lövin. Sida ska nu i ett första steg göra en konsekvensanalys av flytten, en analys som ska vara klar den 1 augusti i år. Därefter fattar regeringen ett särskilt beslut om när flytten senast ska vara genomförd. Verksamheterna i Härnösand och Visby berörs inte av flytten.

Enligt SVT Nyheter handlar det om totalt 900 statliga tjänster som ska utlokaliseras från Stockholm. Senare i dag har statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) en pressträff på Tullverket i Malmö, då ytterligare besked väntas.

Annan verksamhet ska flytta till Västsverige och Skåne, enligt SVT.

Regeringens mål är att totalt 2 000 statliga jobb ska omlokaliseras eller tillkomma utanför Stockholm under innevarande mandatperiod. Tidigare har beslut fattats om att flera myndigheter ska flytta till andra delar av landet. Till exempel ska 120 jobb på Strålsäkerhetsmyndigheten flyttas till Katrineholm, Polarforskningssekretariatet till Luleå och Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad./TT

 

 

TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice