Satsning mot konfliktmineraler

Användningen av så kallade konfliktmineraler, som tas fram under oacceptabla förhållanden i länder som Kongo Kinshasa, ifrågasätts allt mer. En del av de stora elektronikföretagen börjar nu på egen hand agera för att få ett slut på missförhållandena.

Så sent som i januari förra året släppte Amnesty International en rapport om att välkända märken som Apple, Samsung och Sony har stora brister i arbetet med att säkerställa att konfliktmineraler som bryts av barn inte återfinns i deras produkter.

Nu ser det ut som om kritiken tagit skruv. Företagen har själva börjat ta ansvar för utvecklingen.

Företaget Apple, som står bakom Mac-datorer och Iphonetelefoner, har exempelvis officiellt lovat att fullständigt sluta använda sig av konfliktmineraler.

Datorföretaget Intel har redan utvecklat metoder för kontroll och båda företagen har fått plats i styrgruppen för nybildade European partnership för responsible minerals, en europeisk expertgrupp på konfliktmineraler, förkortad EPRM. Den har inrättats för att följa upp EU:s nya lag mot konfliktmineraler. Det lagförslag som förhandlare från EU-länderna, EU-kommissionen och Europaparlamentet arbetat fram och som ska tvinga de stora företagen som importerar och förädlar mineraler att redovisa vilka gruvor och smältverk mineralerna kommer ifrån.

Men tanken är inte bara att begräns sig till lagen, som är en slags miniminivå, och som fått mycket kritik för att lämna stora luckor. EPMR ska arbeta för att utveckla metoder och strategier som sträcker sig längre och man har tagit det ovanliga greppet att kombinera regeringar, företag och experter från civilsamhället.

För syftet är inte att  lägga ned gruvdriften. Det är en viktig inkomstkälla för länder som exempelvis Kongo-Kinshasa.

– En laglig handel med mineraler skulle kunna bli en drivkraft till fred och demokrati i länder som Kongo-Kinshasa, säger Joakim Wohlfeil, policyrådgivare på Diakonia. 

När Sändaren når honom på telefon är han på väg tillbaka från gruppens första möte i Holland, och beskriver det som mycket spännande att svenska Diakonia ses som relevanta i dessa sammanhang.

Men frågan är vad engagemanget från företagen är värda. Apple medger exempelvis öppet att man ännu inte räknat ut hur man ska göra istället.

”Vi gör nu någonting som är mycket ovanligt för oss, vi sätter upp ett mål offentligt, innan vi vet hur vi genomför det, säger Lisa Jackson, ansvarig för Apples miljöpolicy, i ett uttalande.

Företaget hoppas att så småningom kunna  investera i en sluten  försörjningskedja där alla produkter tillverkas med hjälp av återvunna eller förnybara material. 

”För aluminium upptäckte vi att en av de bästa källorna för återvinningsbart material var våra egna produkter och processer”, skrev Apple i sin nya hållbarhetsrapport. ”Vår utmaning blir att återvinna aluminiet ur våra använda produkter  utan att dess kvalitet blir sämre.”

Men det finns andra uppstickare på marknaden. Som den så kallade Fairphone, en mobil man uppger görs med och av så kallade konfliktfria mineraler. Den har bland andra Diakonia köpt in till sin personal, trots en del barnsjukdomar och ett förhållandevis högt pris. Version två lär det dock vara bättre. Men helt säker är dock inte heller en Fairphone. Varje telefon innehåller ett stort antal olika mineraler och tillverkarna kan inte garantera att ingen av dem är en konfliktmineral.

– Det här är i alla fall en utveckling i rätt riktning, säger Joakim Wohlfeil och berättar att flera av de stora elektronikkedjorna nu också börjar bli medvetna, och fråga om, vad som finns i de produkter de säljer.

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne