Rysk antiterrorlag slår mot kristna

Kristna i Ryssland kommer inte att kunna ha möten i sina hem för att berätta om sin tro, inte heller kommer de att kunna skicka mejl till sina vänner för att bjuda in till gudstjänster. Det är resultatet av en ny rysk antiterrorlag.

Lagen kallas för Big Brother-lagarna och har nu antagits av det ryska parlamentet. Lagen som ska motverka terrorism är ett hårt slag mot troende anser flera religiösa företrädare i Ryssland, rapporterar bland annat The Guardian. Det eftersom lagen begränsar den religiösa utövningen till särskilda platser.

Ryska protestanter har protesterat mot lagen med böner, fasta och skrivelser till president Vladimir Putin. Sergey Rakhuba, ledare för Mission Eurasia, säger till Christianity Today att många evangelikala ledare har uttryckt sin oro:

– Ledarna uppmanar världens kristna att be för att Putin ska ingripa och att Gud mirakulöst kan verka i processen, säger Sergey Rakhuba.

Sjundedagsadventister skrev inför beslutet ett öppet brev till presidenten. Adventisterna skriver att "lagförslaget påverkar livet för miljontals troende". De pekade särskilt på den del i lagen som inriktar sig på mission och underströk att förändringen kränker de grundläggande mänskliga rättigheterna. "Lagen förbjuder missionsverksamhet i bostadsområden" vilket i förlängningen gör att människor inte kan berätta om sin tro i sina hem.

Även Sergei Ryakhovsky, ledare för de protestantiska kyrkorna i Ryssland, har skrivit ett öppet brev till presidenten. Han liknar den nya lagen vid Sovjettidens restriktioner. "Den sovjetiska historien visar oss hur många människor med olika tro har blivit förföljda för att ha spridit Guds ord. Den här lagen tar oss tillbaka till ett skamligt förflutet."

Flera har även påpekat att den rysk-ortodoxa kyrkans verksamheter inte påverkas av lagen.

 

Elisabet Sandberg

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne