Nyhet

RSF: Turkisk minister går över gränsen

Turkiets vice premiärminister går över gränsen när han kritiserar landets författningsdomstols beslut, enligt Reportrar utan gränser. Att författningsdomstolens beslut sedan kördes över är ytterligare ett symptom på ett politiserat rättsväsende.

Turkiets författningsdomstol gick utanför lagens ramar när domarna beslöt att ekonomiprofessorn Mehmet Altan och den svenskkopplade kolumnisten Sahin Alpay skulle släppas ur fängelse. Det skriver Turkiets vice premiärminister Bekir Bozdag på Twitter.

Författningsdomstolen gav i går beskedet att de båda regimkritikernas yttrandefrihet har kränkts, liksom landets grundlagsskyddade pressfrihet. Men några timmar senare rapporterade olika turkiska medier att en annan domstol tagit författningsdomstolens åsikter i beaktande men ändå beslutat att avslå Alpays och Altans begäran om att bli släppta.

Politiska domar

- En domstol ska ju vara oberoende från den politiska makten, så när den vice premiärministern tar sig friheten att recensera den dömande församlingen så kan man hävda att den vice premiärministern går över gränsen. Det är nog något han borde hålla sig borta från, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser (RSF).

Men Lundqvist säger också att vi vet historiskt att de här domarna är politiska.

- Då är det klart att politiker också lägger sig i, säger Jonathan Lundqvist.

Sprider självcensur

Det finns en systematik i den turkiska processen att den ska vara lite godtycklig och oförutsägbar, enligt Jonathan Lundqvist.

- Det skapar en osäkerhet kring vilka regler och lagar som gäller, vilket då i sin tur leder till en ännu bekvämare lösning för regimen, det är att självcensuren sprider ut sig.

Mehmet Altan är professor i ekonomi och flitigt förekommande kommentator i liberala turkiska medier, medan Sahin Alpay är en kolumnist som tidigare bott i Sverige.

Före domstolsförhandlingen sade advokater att domstolens utslag kan bli prejudicerande för tiotals journalister och andra som sitter fängslade i Turkiet.


 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar